ZIEMNIAK DZISIEJSZY ODCHUDZACZ….

Coraz częściej zaczyna się powracać do dawno już zapomnianego ziemniaka. Ziemniaki są zdrowe i powinno się jej jeść kilka razy w tygodniu. Stanowią doskonały zamiennik dla kasz czy makaronów. Są bardzo dietetyczne.  Ziemniaki saute mają pięć razy mniej kalorii niż makaron czy kasza. Znakomicie zmniejszają głód, wskazane są dla osób na diecie. Są doskonałym źródłem witaminy C, potasu, fosforu łatwo przyswajalnego, magnezu- działającego kojąco na stres. Jednak Polacy jedzą je z tłustymi sosami, smażą w głębokim tłuszczu. Najzdrowsze ziemniaki są z ogniska.  Najwięcej minerałów i witamin w ziemniak ma pod skórką, w środku gromadzi się głównie skrobia. Dlatego, by zachować jak najwięcej cennych składników, najlepiej je piec lub gotować (także na parze) w mundurkach – dla porównania ziemniak gotowany w mundurku traci około 20% swoich składników odżywczych a gotowany bez skórki w wodzie około 54 %.

ziemniaki Ziemniak jest bogaty w witaminy rozpuszczalna w wodzie, które podczas gotowania „uciekają”.Warto je obierać bardzo cienko, chwile przed gotowaniem. Powinno się je wrzucać do garnka ze  wrzątkiem, aby zminimalizować straty witamin. Solić powinno się w ostatniej fazie gotowania albo na talerzu. Frytki i chipsy robione z ziemniaków powinny przestać istnieć. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest ok. 60 kcal, 100 g frytek – dziewięć razy tyle!!! chipsy –nie zdrowe,  przetworzone, tłuste, słone, nafaszerowanie chemią zaśmiecają żołądki i prowadzą do otyłości i miażdżycy. Dzieci powinny się ich wystrzegać. W dodatku, jak ostatnio dowiedli polscy naukowcy, regularne jedzenie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko chorób serca.

 

Podczas zakupów

  • Ziemniaki stare kupowanie w marcu i kwietni nie są wskazane- mają mało witamin oraz są kaloryczne. Warto poczekać na świeżą dostawę wiosenną.

 

Frytki

  • Nie kupuj ziemniaków kiełkujących czy zielonkawych. Zawierają solaninę – związek toksyczny wywołujący nudności, wymioty, biegunkę, bóle głowy, osłabienie oraz zaburzenia krążeniowo-oddechowe. Podejrzewa się ją o działanie rakotwórcze. Zielone miejsca oraz oczka pozo stale po kiełkach trzeba starannie wykroić.

 

Uwaga! Slogany 

  • „Tradycyjne frytki karbowane” – po pierwsze, tradycyjne nie są karbowane, po drugie, te karbowanie to produkt frytko podobny. Produkuje się je z mąki ziemniaczanej, suszu i wody.
  • Frytki w McDonaldzie smaży się na tłuszczu roślinnym z dodatkiem sztucznego aromatu wołowego, by były smaczniejsze. Jest to bomba kalorii i niezdrowych dla serca tłuszczów trans.
  • „Chipsy naturalne” – chwyt marketingowy. Pozbawione są one witamin i składników odżywczych.
  • Część chipsów produkuje się z suszu ziemniaczanego, mąki ziemniaczanej (skrobi), mączki roślin strączkowych rozmieszanych z wodą i innymi składnikami chemiczno- przemysłowymi.
  • „Chipsy bez konserwantów” – żadne ich nie mają.Chips
  • „Chipsy light, lekkie” chwyt marketingowy. W Polsce nie obowiązują żadne normy, które określają, co to jest żywność lighl. Może się więc okazać, że produkt w wersji light jednego wytwórcy zawiera więcej kalorii niż zwykły .
  • Zdjęcia gwiazd sportu na opakowaniach chipsów, w reklamach śmieciowego jedzenia i fast foodów to oszustwo- super chwyt reklamowy i nić więcej.

 

Przepisy na pyszne ziemniaki…

  • Posyp je ziołami i przyprawami, a następnie włóż do mikrofalówki. Kiedy zmiękną, dodaj czosnek, wymieszaj.
  • Wrzuć przyprawy, czosnek, cebulę do wody, w której się gotują.
  • Do puree dodaj jogurt i zioła.
  • Frytki piecz bez tłuszczu, zamiast smażyć.
  • Pokrojone i posypane ziołami ziemniaki panieruj w białku wymieszanym z pieprzem kajeńskim i piecz na blasze posmarowanej olejem.
  • Dokładnie umyj pod bieżącą wodą nieobrane ziemniaki i ugotuj na parze, obierz ze skórki, podawaj. Wówczas odkryjesz ich prawdziwy smak. Staraj się nie solić, tylko doprawić ziołami.

 

Blask i cienie ziemniaków

Różnego rodzaju ziemniaki

  • Ziemniaki  są lekkostrawne, dzięki sporej ilości błonnika pomagają przy zaparciach, kłopotach z trawieniem i biegunkach. Przynoszą również ulgę cierpiącym na zgagę(oczywiście bez soli i okrasy).
  • Ziemniaki są  dobre na kaca. Mają dużo potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu, niweluje uczucie ciężkości nóg, zmniejsza obrzęki i opuchliznę,
  • Ziemniaki są wskazane osobą chorującym na cukrzycy. Zawarta w nich skrobi wchłania się stopniowo, dlatego jest dobrze wykorzystywana przez organizm chorego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://www.potatoes.com/

http://www.ufseeds.com/Seed-Potato-Varieties.html

http://www.myrecipes.com/recipe/sweet-potato-shoestring-fries-10000000264298/

http://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/953569/its-national-potato-chip-day

 


  • Aleksandra

    uwielbiam ziemniaki jednak od nich najbardziej sie tyje… polecam jako zamiennik bataty badz tepinambur dla odchudzajacych sie ;)

Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl