Zdrowa przekąska

Większość osób uważa, że orzechy są bardzo kaloryczne i mają dużo tłuszczu.Zdrowa przekąska- orzechy

To prawda, ale po pierwsze zawierają mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych, które świetnie chronią nasz układ krążenia przed miażdżycą oraz chorobami nowotworowymi. Są kopalnią składników mineralnych takich jak potas, magnez, żelazo, miedź, selen, cynk oraz witamin rozpuszczanych w tłuszczach takich jak witamina E czy witamin z grupy B. Dostarcza mnóstwo cennego błonnika pokarmowego, który pomaga nam w regulowaniu perystaltyki układu pokarmowego. Orzechy są bardzo kaloryczne, dlatego trzeba ograniczyć ich spożycie do zaledwie kilku dziennie. Mieszaj różne gatunki i unikaj tych z cukrem, karmelem czy solą. Orzechy stanowią silne alergeny pokarmowe, nawet ich śladowa ilość w pożywieniu może wywołać poważne konsekwencje zdrowotne (np. atak astmy)

 

Podczas zakupów

• Staraj się kupować orzechy w niepopękanych skorupkach bez śladów pleśni. Będą bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

• Nie kupuj orzechów łuskanych na wagę, przeważnie są nieświeże oraz suche, świeże powinny być lekko tłuste i wilgotne.

• Nie kupuj solonych, słodzonych czy oblepionych miodem – to bomby kaloryczne!

• Brazylijskie (605 kcal w 100 g) – zawierają witaminę E, cynk i selen, Regulują ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwnowotworowo, łagodzą stany zapalne skóry.

• Laskowe (640 kcal w 100 g) – znajduje się w nich dużo witamin z grupy B, A i minerałów, które upiększają nasze włosy, skórę i paznokcie.

• Macadamia (598 kcal w 100 g) – są bogate w witaminy A, B i E oraz kwasy tłuszczowe, Powinny zostać włączone do diety osób z chorobami sercowo-naczyniowymi i z grupy ryzyka.

• Migdały (572 kcal w 100 g) – ich wyciąg zaleca się w chorobach układu moczowego, dróg żółciowych, schorzeniach oskrzeli, przy kaszlu. Obfitują w witaminy E, PP oraz z grupy B, magnez, potas i cynk, Wzmacniają skórę, włosy i paznokcie.

• Orzeszki ziemne (560 kcal w 100 g) – Zawierają kwas foliowy, dobry dla kobiet w ciąży, nastolatków oraz osób prowadzących aktywny tryb życia.

• Nerkowce (560 kcal w 100 g) – dostarczają witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi, magnezu. Wspomagają leczenie anemii, wzmacniają włosy i paznokcie, zapobiegają starzeniu się skóry,

• Pistacje (589 kcal w 100 g) – cenne źródło żelaza i witaminy B1, Poprawiają koloryt skóry,

• Włoskie (645 kcal w 100 g) – Mają mnóstwo witamin C i E. Zawierają wiele minerałów: fosforu, wapnia, magnezu i potasu, to jeszcze stanowią cenne źródło kwasu lanolinowego, korzystnie wpływają na anemię i bladą skórę (mają dużo żelaza). Chronią przed miażdżycą, astmą, zapaleniem stawów i innymi stanami zapalnymi. Poprawiają pamięć, Zaledwie garść (siedem sztuk) dostarcza więcej kwasów omega-3, niż wynosi zalecana dzienna dawka!Zdrowa przekąska - orzechy

Naukowcy donoszą…

• Dieta z dużym spożyciem orzechów włoskich obniża wskaźniki stanu zapalnego tętnic,
• Badacze udowodnili, że kobietom spożywającym większą ilość orzechów i ziaren grozi mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
• Orzeszki arachidowe zmniejszają ryzyko chorób serca. Osoby spożywające je regularnie mają niższy poziom cholesterolu niż te, które ich unikają.
• Na Uniwersytecie Kalifornijskim przeprowadzono eksperyment: ochotnicy zastąpili połowę tłuszczu w swojej diecie 50 g migdałów i 50 g oleju migdałowego dziennie, Po sześciu tygodniach stwierdzono u wszystkich obniżenie poziomu LDL cholesterolu o 6 proc” a trójglicerydów – nawet o 14 proc, Poziom HDL cholesterolu podniósł się o 6 proc.

 

Przepisy z orzechami Zdrowa przekąska

1. Orzechy w miodzie (idealna przekąska po wysiłku fizycznym) 

Składniki:

  • miód – 4 łyżeczki 
  • orzechy włoskie- 20 sztuk
  • pieczywo żytnie – 2 kromki

Sposób przygotowania:

Orzechy posiekać i delikatnie zrumienić na suchej patelni. Wymieszać z miodem. Przygotować grzanki opiekając chleb w tosterze lub grillując w piekarniku. Jeszcze gorące pieczywo posmarować masą miodowo – orzechową.

2. Sałatka z jabłka, korzenia selera i orzechów

Składniki:

  • 1,5 jabłkaZdrowa przekąska
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 średniego selera korzeniowego
  • 1/4 filiżanki rodzynek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • 2 garście rukoli
  • 1 łyżeczka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • 10 połówek orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało. Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Selera wyjąć i pokroić w cienkie słupki, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka. Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do warzyw. Całość oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem. Dodać rukolę, majonez, jogurt naturalny, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Oprószyć solą i wymieszać wszystkie składniki.

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://www.styl.pl/zdrowie/porady/news-zdrowy-orzech-do-zgryzienia,nId,432471

http://www.zycie.ca/tag/orzechy/

http://www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/alergia_pokarmowa_1/zamienniki_w_diecie_1/zamienniki_cz_5_-_orzechy_1.html

http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/surowka-z-selera-z-suszonymi-sliwkami-i.html

 


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl