W ROLI GŁÓWNEJ : TRUSKAWKA

Truskawki są słodką zapowiedzią nadchodzącego lata. Uwielbiają je niemal wszyscy, niewielu z nas jednak wie, że truskawki nie są dziełem natury – powstały w Wersalu w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Truskawki Dokonał tego francuski botanik na rozkaz francuskiego króla Ludwika XIV. Otrzymał znakomity efekt – duże i soczyste owoce, które dziś nazywamy truskawkami. Znane są również nazwy truskawka ananasowa, poziomka ananasowa i poziomka wielkoowocowa. Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęli uprawiać także Anglicy, zaś jeden z nich wypracował techniki krzyżowania poziomek, których używa się do dziś. Pierwszy raz w sklepach truskawki pojawiły się w Londynie około 1830 roku. Wcześniej natomiast były jadane właściwie tylko na europejskich dworach, ponieważ były bardzo drogie. Podawano je wtedy na maleńkich talerzykach, z dodatkiem szampana. W zależności od odmiany, można spotkać się z truskawkami, które wydają owoce niemal przez całe lato oraz takimi, które rodzą owoce tylko w sezonie truskawkowym, a więc w czerwcu i lipcu. Istnieją także takie gatunki, które owocują aż do jesieni. Niewielu z nas również wie, że aby stać się „plantatorem” truskawek nie trzeba mieć ogromnego pola. Wystarczy bowiem niewielki pojemnik nawet na najmniejszym balkonie, by stać się hodowcą tych aromatycznych i zdrowych owoców.  Choć dzisiaj nie wierzymy w większość przesądów, jeszcze kilka stuleci temu traktowano je bardzo poważnie. Przykładowo wierzono, że truskawki mają negatywny wpływ na kobiety w ciąży. Uważano, że jeśli ciężarna, w trakcie przechodzenia przez pole, na którym rosły truskawki, dotknęła owocu fragmentem swojego ciała, to należało się spodziewać, iż dziecko będzie miało znamię w tym miejscu. Truskawki uważano również za afrodyzjak. Ze względu na swój czerwony kolor i kształt przypominający serce, stały się symbolem Wenus, greckiej bogini miłości. We Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców. Do dziś niektórzy uważają, że jeśli ktoś przepołowi truskawkę i podzieli się nią ze swym wybrankiem lub wybranką, wkrótce te dwie osoby połączy gorące uczucie. W Bawarii natomiast rolnicy każdej wiosny używali truskawek, aby zapewnić bydłu zdrowie – rytuał ten praktykowany jest do dziś. Do rogów krów przywiązuje się małe koszyczki wypełnione truskawkami, jako dar dla elfów, które uwielbiają te słodkie owoce, i w podziękowaniu za ten dar sprawiają, iż bydło rodzi zdrowe potomstwo i jest obfite w mleko.


Dla zdrowia

Truskawki są cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, mają także korzystny wpływ na nasz organizm. Warto zatem wiedzieć, ile zdrowia drzemie w tak małej truskawce. Ma ona więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Poza tym dostarcza nam witamin A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełnia też niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarcza ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Chroni przed anemią, wzmacnia organizm, wpływa odświeżająco na cerę i włosy, będąc przy tym nieocenionym sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Kwasy owocowe zawarte w truskawce neutralizują również substancje rakotwórcze. Jednak nie każdy może korzystać z dobrodziejstw truskawek – należą one do produktów uczulających. Alergicy powinny zatem szczególnie uważać na te czerwone słodkości. Za to osoby, które nie są uczulone, mogą i powinny cieszyć się ich smakiem bez ograniczeń.

 

W kuchni

Co roku wraz z końcem maja przychodzą truskawkowe żniwa. Biegniemy wtedy do sklepu i kupujemy soczyste owoce, które później w domowym zaciszu z dodatkiem cukru i śmietany jemy ze smakiem. Ale po pierwszym nacieszeniu się truskawkami przychodzi pytanie, jak jeszcze można wykorzystać te czerwone smakołyki, aby nam się szybko nie znudziły. Ze względu na to, że najczęściej zjadamy je na słodko, dodajemy je do rozmaitych deserów i sałatek owocowych. Wyśmienicie smakują w towarzystwie lodów, naleśników, omletów, gofrów, albo jako dodatek do ciast i tortów. Można je dodawać do mleka, koktajli, maślanek, czy naturalnych jogurtów. Świetnie uzupełniają także smak młodego szpinaku lub rukoli. Truskawki zadowolą także amatorów dań mięsnych – owoce te pasują zarówno do ryb, jak i każdego rodzaju mięsa. A kiedy już przyjdzie zima, chętnie korzystamy z letnich zapasów jakimi są dżemy i konfitury z truskawek.
Trudno obecnie wyliczyć wszystkie truskawkowe odmiany. Mówi się nawet o przeszło 2000 gatunków tych soczystych i orzeźwiających owoców. Różnią się one smakiem, rozmiarem, teksturą, a nawet kolorem – na angielskie stoły wkracza bowiem truskawka „albinos” koloru białego i o smaku ananasa.

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, truskawkami i orzechami włoskimi

Składniki:Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, truskawkami i orzechami włoskimi

  • 2 porcje szpinaku
  • 1 kulka (125 g) białej mozzarelli light
  •  1 – 2 łyżki śmietanki 18%
  •  250 g świeżych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • chrupiąca bagietka, opieczona w tosterze

Sos balsamiczno – czekoladowy:

  • 180 g truskawek, pokrojonych na kawałki
  •  łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  •  szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 1 pełna łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać jeśli ma duże liście, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy. Mozzarellę rozdrobnić odrywając długie „warstwy”. Skropić śmietanką , ułożyć na szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz podsuszone na patelni i posiekane orzechy.

Prosty chłodnik truskawkowy z imbirem

Prosty chłodnik truskawkowy z imbirem

Składniki:  

  • 300 g dojrzałych i soczystych truskawek
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 1/2 – 1 łyżeczka drobno startego imbiru

Do podania:

  • 200 g jogurtu (greckiego light  lub naturalnego)
  • świeża mięta
  • opcjonalnie: opieczone w tosterze chrupiące pieczywo

Sposób przygotowania:
Truskawki opłukać i oderwać szypułki, pokroić na mniejsze kawałeczki i włożyć do garnka. Dodać wodę, sok z cytryny, miód, imbir. Zagotować a następnie zmiksować, przelać przez sito (przetrzeć wypukłą stroną łyżki), doprawić w razie potrzeby cukrem. Dobrze schłodzić. Podawać w małych miseczkach lub szerokich talerzach z dodatkiem jogurtu lub śmietany, przed podaniem posypać świeżą miętą.

Polędwiczki wieprzowe w truskawkowym sosie balsamicznym

Składniki :Polędwiczki wieprzowe w truskawkowym sosie balsamicznym

  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 60 ml octu balsamicznego
  •  2 łyżeczki cukru pudru, ksylitol
  • roszponka lub inna sałata skropiona oliwą z oliwek
  • 1 polędwiczka wieprzowa, około 200 – 230 g
  • 40 ml oliwy z oliwek do smażenia
  • 60 ml bulionu
  • garść bazylii

 

Sposób przygotowania:

Truskawki przekroić na połówki, wymieszać z cukrem pudrem i octem balsamicznym, odstawić na 15 minut. Na talerzach rozłożyć roszponkę lub sałatę. Polędwiczkę pokroić na 2 cm kawałki, doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, smażyć polędwiczki przez 2 minuty z każdej strony, zmniejszyć ogień na wolny i smażyć przez 8 – 10 kolejnych minut, aż polędwiczki będą miękkie. W połowie smażenia mięso raz odwrócić. Wyłożyć na talerze obok sałaty i przykryć luźno folią aluminiową, odstawić na 5 minut aby mięso odpoczęło. Patelnię na której smażyły się polędwiczki ustawić ponownie na średnim ogniu i wlać bulion, zagotować. Dodać truskawki z sosem balsamicznym, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 2 minuty, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Truskawki wyjąć z patelni i ułożyć na mięsie, resztę sosu zredukować na większym ogniu i polać po polędwiczkach. Posypać porwanymi listkami bazylii.

 

 

Lody truskawkoweLody truskawkowe

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 350 ml soku przecierowego z owoców jagodowych
  • 30 ml miodu płynnego, ksylitolu

Sposób przyrządzania:

Truskawki umyj i pokrój na małe kawałki. Sok wymieszaj z miodem. Pokrojone truskawki rozłóż w kieliszkach 50 ml (ok. 10–12 sztuk) i zalej sokiem z miodem. Wypełnione po brzegi kieliszki przykryj folią spożywczą. Przebijając się przez folię, do każdego kieliszka włóż drewniany patyczek. Dzięki folii patyczek nie będzie się przesuwał. Całość wstaw do zamrażalnika na 12 godzin. Żeby z łatwością wyciągnąć lody z kieliszków, wystarczy je przed podaniem wstawić na sekundę do ciepłej wody.

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://pomidoribazylia.pl/bez-kategorii/salatka-z-mlodym-szpinakiem-truskawkami-i-camembertem/

http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/zupy/zobacz/artykul/chlodnik-z-truskawek/

http://kulinarnapiniata.pl/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-truskawkowym-podane-na-roszponce/

http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2011/05/Lody-truskawkowe.html#.UbmyRfnxq7I

http://etruskawka.cba.pl/


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl