W roli głównej: Szparagi

Białe, zielone czy nawet fioletowe słupki zapomniane, teraz wracają z wielkim stylu. Co to za warzywa?

Szparagi zielone

To szparagi, znane i doceniane za granicą, u nas coraz więcej znajdują zwolenników. Historia uprawy szparagów sięga starożytnego Rzymu, gdzie były wielkim przysmakiem.  Jednak dopiero w XV wieku za sprawą kuchni francuskiej szparagi zaczęły się rozprzestrzeniać po Europie. Do Polski trafiły w XVIII wieku, ale ich uprawa na większą skalę rozpoczęła się dopiero w XIX wielu. Szparagi, czego większość z nas wie, są silnym afrodyzjakiem, posiadają substancje podnoszące libido. Inną ciekawostką jest fakt, iż szparagi występują w 3 kolorach: zielonym, białym oraz fioletowym. Fioletowe szparagi występują bardzo rzadko ponieważ są ciężkie w uprawie.


Dla zdrowia

Te pyszne pędy są bogatą kopalnią składników mineralnych oraz witamin. Zawierają duże ilości witaminy K oraz kwasu foliowego. Oprócz tych bardzo ważnych witamin, szparagi zawierają witaminy z grupy B takie jak: B2 czy B6, witaminę C oraz potas, wapń, sód, magnez czy żelazo. Ponad to mają działanie bakteriobójcze i obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory. Częste jedzenie szparagów obniża zarówno ryzyko chorób układu krążenia jak i wpływa bardzo pozytywnie na regulację oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. W antycznej Grecji wykorzystywano te warzywa do leczenia chorób wątroby, a w Państwie Środka preparaty ze szparagów leczyły dolegliwości takie jak kaszel.
W kuchni

Szparagi są warzywami bardzo pożądanymi w kuchni ponieważ doskonale się nadają jako przystawki, dania obiadowe lub wytrawne kolacje. Niewiele osób o tym wie, ale można mrozić oraz marynować szparagi. Szparagi smakują fenomenalnie z szynką, grzybami, ciastem francuskim, zapiekane czy jako dodatek do sałatek, ryb czy mięsa. Można je również przygotować tradycyjnie jak kalafiora czy młodą kapustę  na parze z masłem i prażoną bułką tartą.białe szparagi

Co warto wiedzieć o szparagach?

W zależności od koloru szparagów czas gotowania jak i obróbka wstępna jest inna. Białe szparagi z powodu lekkiego zdrewnienia skórki musimy obierać obieraczką do warzyw. Zróbmy to bardzo cienko, omijając główkę. Zielone i fioletowe nie muszą być obierane; należy tylko małym nożykiem odciąć łuski na łodygach. Jednak w każdym przypadku musimy oddzielić zdrewniałe końcówki (można je wykorzystać w przygotowywaniu zup krem). Bardzo ważną sprawą jest fakt, iż szparagi miękną od główek, dlatego musimy je gotować związane białą nitką w pęczku na stojąco w wysokim garnku tak, by główki wystawały ponad wodę i gotowały się w parze. Zielone szparagi gotujemy krótko 2–3 minuty. Białe i fioletowe należy gotować nieco dłużej, ok. 10–15 minut do momentu, aż widelec będzie łatwo się w nie wbijał.

Kremowa zupa szparagowa

Składniki:

  • 6 białych szparagów
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • cukier
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:Kremowa zupa szparagowa

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj z odrobiną soli. Ugotowane i ostudzone pokrój w kostkę. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki i obierz do 3/4 długości, zostawiając główki. Przekrój je na pół, włóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj sól i cukier do smaku. Gotuj ok. 10 min na w pół twardo. Ziemniaki zmiksuj wraz ze szparagami i rozrzedź szklanką przygotowanego bulionu. Przelej do garnuszka i podgrzewaj ok. 10 min na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Pod koniec podgrzewania dodaj 2 łyżki serka mascarpone, sól i pieprz do smaku. Udekoruj listkiem bazylii.

Makaron ze szparagami i serkiem kozim

Składniki:

Makaron ze szparagami i serkiem kozim

  • 150 g makaronu penne
  • 2 łyżki masła
  • 8 zielonych szparagów, około 200 g
  • 2 łyżki posiekanego cieniutkiego szczypiorku
  • 90 g serka koziego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

Do gotującej się wody w garnku włożyć makaron, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie szparagi przyciąć i odrzucić twarde końce, obrać do 2/3 wysokości szparaga, umyć i pokroić na 4 cm kawałki. Ugotować na parze, lekko osolić. Serek kozi pokroić na kawałki. Makaron odsączyć i przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło i wymieszać. Dodać szparagi i szczypiorek a na końcu wymieszać z serkiem kozim. Rozłożyć na 2 talerze, polać oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Doprawić solą i posypać pieprzem.

Ryż smażony ze szparagami, jajkiem i piersią kurczaka

Składniki:

  • 100 g (1 woreczek) ryżu długoziarnistego (np. jaśminowego)
  •  1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1/2 pęczka zielonych i 1/2 pęczka białych szparagów (lub 1 pęczek szparagów w jednym kolorze)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 młode cebule wraz z jasnozieloną częścią (lub 2 dymki)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub 2 łyżki oleju roślinnego lub zwykłego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka listków świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  •  limonka lub cytryna
  •  2 – 3 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania: Ryż smażony ze szparagami, jajkiem i piersią kurczaka

Ugotować ryż (najlepiej 2 – 3 godziny lub dzień wcześniej) i wysypać go na tacę, całkowicie ostudzić i osuszyć. Pierś kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek. Pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, imbirem. Szparagi włożyć do zlewozmywaka, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu, końcówki wyrzucić). Ładne łodyżki opłukać pod bieżącą wodą a następnie pokroić na około 3 cm kawałki. Czosnek i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Do woka lub do dużej patelni włożyć masło, dodać czosnek i cebulę i podsmażyć 1 – 2 minuty, dodać grubsze kawałki szparagów i smażyć przez około 2 – 3 minuty co jakiś czas zamieszać, dodać resztę szparagów i smażyć jeszcze przez około 1 – 2 minuty. W międzyczasie szparagi doprawić solą. Szparagi przesunąć na boki woka lub na bok patelni a w wolne miejsce włożyć kurczaka, obsmażać przez około 3 – 4 minuty, następnie wymieszać ze szparagami. Dodać ryż i smażyć wszystko przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlać jajka i mieszając smażyć przez około pół minuty aż jajko się zetnie, odstawić z ognia. Wymieszać ze szczypiorkiem, kolendrą, skropić limonką lub cytryną oraz sosem sojowym.

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/1,126513,11774356,To_jest_czas_szparagow_w_kuchni.html
http://twojemoje.blogspot.com/2010/05/zielone-szparagi-z-sosem-serowym.html
http://www.przepisy.net/wykwintne-szparagi/
http://zlamanyobcas.pl/pyszne-szparagi
http://www.klfoodblog.com/pl/Przepisy/Zupy/106/Zupa-krem-z-Bia%C5%82ych-Szparag%C3%B3w
http://www.myrecipes.com/recipe/asparagus-goat-cheese-pasta-10000000663066/
http://mmintafood.wordpress.com/2010/05/15/salatka-ze-szparagami-i-kasza-jeczmienna/


  • Mario2

    Cześc, znajomy namówił mnie na zakup brzoskwini na działkę, już raz próbowałem hodować ale nie wyszło to zbyt dobrze, dlatego teraz myślę nad kupnem tych http://www.domisad.pl/brzoskwinia-kolumnowa.html myślicie że warto się tym zainteresować?

Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl