W ROLI GŁÓWNEJ: RZODKIEWKA

Kolejnym bardzo zdrowym oraz smacznym warzywem wiosennym jest rzodkiewka. Rzodkiewkę, podobnie jak inne nowalijki, warto kupować w kwietniu oraz maju, kiedy okres wegetacyjny trwa już od jakiegoś czasu i nie potrzeba aż tak dużych ilości nawozów potrzebnych do jej wzrostu.  Obecnie jest uprawiana na całym świcie. Istnieje wiele odmian rzodkiewek; są białe, fioletowe, czerwone czy okrągłe, stożkowe czy walcowate. Warto nadmienić, iż wczesne odmiany rzodkiewek są delikatniejsze w smaku ale za to szybko więdną. Późniejsze odmiany natomiast są ostrzejsze w smaku. Rzodkiewki możemy sami sobie wyhodować ponieważ są jednymi z najprostszych warzyw do uprawy- spokojnie możemy je uprawiać na naszych balkonach w doniczkach.rzodkiewka

Dla zdrowia

Rzodkiewka jest polecanym warzywem wiosennym przez dietetyków, ponieważ świetnie radzi sobie ze skutkami zmęczenia i wyczerpania. A to a sprawą składników mineralnych m.in. potasu, fosforu, wapnia, żelaza czy manganu tak dobrze radzi sobie z wieloma dolegliwościami. Rzodkiewka jest polecana dla osób borykających się z niedokrwistością właśnie z powodu tak dobrego składu soli mineralnych. Oprócz makroelementów rzodkiewka kryje w sobie kopalnię witaminy C oraz witamin z grupy B. Na zajadaniu się rzodkiewką bardzo dobrze wyjdą dzieci oraz młodzież ucząca się, ale również osoby starsze, które mają problemy z brakiem apetytu.

 

 

 

Surówka ze świeżych warzyw z grzankami

Składniki:Surówka ze świeżych warzyw z grzankami

  • 1 opakowanie sałat fitness (mieszanka radicchio, lollo i lodowej)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek zielony (ok. 200 g)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek koperku
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 bułki
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • przyprawy: zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Przygotuj grzanki: bułkę pokrój w kostkę, na patelni rozpuść masło i na średnim ogniu podsmaż pokrojoną bułkę, posypując pod koniec ziołami prowansalskimi. Na półmisku wyłóż sałaty. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka w półplasterki. Na sałatach ułóż pokrojonego ogórka, rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe. Oliwę z oliwek wymieszaj z octem i skrop sałatkę. Na koniec posyp wszystko przygotowanymi wcześniej grzankami i posiekanym koperkiem

Cykoria z wędzonym łososiem na sałatce z rzodkiewki

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cykoria
  • 1 cytryna
  • 100 g łososia wędzonego
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • Sałata do dekoracji np. roszponka
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki umyj i obierz. Pokrój w równe cienkie paseczki. Odłóż kilka gałązek szczypiorku i koperku do dekoracji, a resztę posiekaj. Rzodkiewkę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i rzodkiewką, dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj kwaśną śmietanę. Sałatkę dobrze wymieszaj. Umyj liście cykorii. Rozłóż na półmisku cztery rzędy po dwa liście, aby nachodziły na siebie, tworząc kształt łódki. Wypełnij liście sałatką, a następnie na każdą porcję połóż kawałek wędzonego łososia. Cytrynę przekrój na ćwiartki i udekoruj nią potrawę. Pozostały szczypiorek pokrój na długie kawałki i ułóż na łososiu. Polecamy jeszcze dodać na półmisek kilka listków sałaty, np. roszponki, która doskonale pasuje do wędzonego łososia i cykorii.

Sałatka wiosenna Sałatka wiosenna

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 3–4 kwaśne jabłka
  • 4 kalarepki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • listki świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • 4 rzodkiewki pokrojone w plasterki i listki rzodkiewek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki umyć, osuszyć. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Kalarepki obrać, opłukać. Warzywa pokroić w cienkie paseczki, wymieszać, polać sokiem z cytryny, 2 łyżkami wody i olejem. Przyprawić. Sałatkę podzielić na porcje, posypać pestkami słonecznika, listkami mięty i na chwilkę odstawić. Przed podaniem udekorować listkami rzodkiewki oraz rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki.

Serowy torcik wiosenny z rzodkiewkami

Składniki:Rzodkiewka

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • ogórek
  • ząbek czosnku
  • po 1/2 pęczka szczypiorku i koperku
  • 50 dag twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4–5 łyżek śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • paczka pumpernikla
  • łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki czyścimy, płuczemy, kilka odkładamy, resztę drobno siekamy. Ogórek myjemy, kawałek odkładamy, resztę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy. Szczypiorek i koperek siekamy. Twaróg mieszamy ze śmietaną, dodajemy pokrojone rzodkiewki, ogórek, czosnek, połowę koperku i szczypiorku. Mieszamy, przyprawiamy solą i  pieprzem. Dno małej tortownicy wykładamy pumperniklem. Rozsmarowujemy na nim masę serową, dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy na 2–3 godz. do lodówki. Ostrożnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Torcik dekorujemy odłożonymi warzywami, ziołami oraz ziarnami kolorowego pieprzu.

 

 

 

 

 

 

 

ZDJĘCIA POCHODZĄ  Z :

http://www.mamopedia.pl/12-23-mies/jedzenie/rzodkiewka

http://sklep.awimex.pl/493,rzodkiewka-rover-f1-50-000n.html

http://polki.pl/kuchnia_salatki_artykul,10018334.html

http://www.codogara.pl/9804/dieta-warzywna/


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl