W roli głównej: RABARBAR

Wiosna nareszcie zagościła u nas na dobre i już niedługo będziemy mogli kosztować pysznych i zdrowych warzyw i owoców sezonowych. Jednym z nich jest pochodzący z Chin rabarbar. Do Polski trafiał przez Rosję rzeką Wołgą, dlatego rabarbar znaczy „obcy znad Wołgi”. Budzi on wiele kontrowersji, ponieważ większość świata uważa go za warzywo, zaś Stany Zjednoczone jako jedyne uważają go za OWOC.

Rabarbar

Dla zdrowia

Kwaskowaty i orzeźwiający smak to nie jedyna zaleta rabarbaru. Poza walorami smakowymi posiada także liczne walory zdrowotne – duże ilości witaminy C oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez. Jest warzywem o znikomej ilości tłuszczu i białka, za to posiada duże ilości błonnika pokarmowego. Ponadto posiada właściwości odkażające, antynowotworowe, przeciwzapalne. Niestety nie wszyscy mogą go spożywać. Osoby cierpiące na kamicę nerkową czy problemy z układem pokarmowym powinny unikać go z powodu kwasu szczawiowego.

W kuchni

Rabarbar dzięki swoim walorom smakowych idealnie nadaje się do przełamywania smaków słodkich w potrawach. Warto jego kwaśny smak w deserach złagodzić cukrem czy miodem. Rabarbar można gotować, dusić i piec. Podczas pieczenia warto posypać rabarbar kruszonką po to, aby sok, który wydostaje się z niego nie popsuł smaku ciasta. Ciekawym doznaniem smakowym są dania rybne – z makreli czy łososia – podawane właśnie z rabarbarem. Aby otrzymać pyszny mus lub sorbet warto dodać do niego odrobiny startej skórki z pomarańczy, cynamonu, czy świeżego imbiru.

Domowy kisiel z rabarbaru

Składniki:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 szkl. Wody
  • 2 i 1/2 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 i 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej

kisiel rabarbarowy

 

Sposób przyrządzania:

Cztery łodygi rabarbaru umyj, obierz, przełóż do rondelka, zalej wodą, osłódź i gotuj do miękkości ok. 30 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź niewielką ilością wody i dodaj do rabarbaru. Zagotuj. Wyjmij z rondelka rozgotowane części rabarbaru i przelej wywar do schłodzonego naczynia. Pozostałą łodygę rabarbaru umyj, obierz i pokrój na małe kawałeczki, a następnie wrzuć je do kisielu. Kiedy przestygnie, odstaw do lodówki do stężenia.

 

Lody rabarbarowe

Składniki:

Lody rabarbarowe

 

Lody:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka 3,2 tł.
  • ok. 300 g rabarbaru

Sposób przyrządzania:

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, przełóż do miseczki i posyp cukrem – pozostaw na ok. 20 min w lodówce. Możesz też zagotować rabarbar z syropie w proporcji: 1 kg cukru na 1 litr wody z sokiem z ¼ cytryny. Przygotuj domowe lody śmietankowe: żółtka ucieraj z cukrem na puszysty krem przez ok. 5 – 10 min. Włóż do garnka i mieszaj ostrożnie podgrzewając przez chwilę na małym ogniu. Stopniowo wlewaj mleko lub śmietankę cały czas mieszając (powinno to trwać ok. 15 min).  Zdejmij z ognia i dalej ubijaj, aż do ostygnięcia. Przełóż do naczynia, w którym będziesz zamrażać lody. Rabarbar otrzep z cukru i dodaj do lodów. Wymieszaj i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godz. Aby osiągnąć ładną konsystencję lodów wyciągaj je co jakiś czas z zamrażalki i mieszaj. Jest to szczególnie ważne na początku mrożenia, kiedy przy ściankach naczynia tworzy się twarda warstwa.

 

Polędwiczka z grilla z sosem rabarbarowo-balsamicznym

 

Składniki dla 4 osób :

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  •  sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Polędwiczka z grilla z sosem rabarbarowo-balsamicznym

Sos rabarbarowo-balsamiczny:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2  łyżki miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą extra vergine, odłożyć. Rabarbar opłukać, odciąć resztki liści, w razie potrzeby przyciąć obeschnięte końce. Pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier, miód, sól i pieprz. Mieszając smażyć przez kilka minut aż rabarbar nieco zmięknie. Dodać ocet balsamiczny i dalej gotować przez około 2 minuty do miękkości. Polędwiczkę ułożyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i grillować/obsmażać z każdej strony przez około 2 minuty (w sumie około 10 minut). Następnie zawinąć polędwiczkę w folię aluminiową i położyć na grillu na kolejne 10 minut. Dokładny czas grillowania zależy od wielkości polędwicy i mocy grilla. Otworzyć polędwiczkę i odłożyć na 4 – 5 minut aby odpoczęła. Zlać sok z folii bezpośrednio do sosu rabarbarowego. Polędwiczkę pokroić i podawać z sosem i innymi dodatkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z:

http://confiblog.wordpress.com/2012/04/10/saison-rhubarbe/

http://www.matvpratique.com/video/15483-comment-recolter-la-rhubarbe

http://www.myrecipes.com/recipe/strawberry-rhubarb-ice-cream-10000001981733/

http://www.siewie.pl/jak-przygotowac-mieso-na-grilla

http://www.gourmet.com/recipes/1990s/1999/04/rhubarbjelly


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl