W ROLI GŁÓWNEJ: POR


Por, podobnie jak cebula, należy do warzyw czosnkowych. Pochodzący z Azji Mniejszej, uprawiany również w antycznej Grecji, Egipcie czy Imperium Rzymskim. Jednak dopiero dzięki Włochom por stał się warzywem bardzo popularnym w Europie. Niegdyś uważny na pokarm dla najniższej klasy społecznej, dzięki francuskiej kuchni trafił do szerszego grona odbiorców. Obecnie por jest jedną z chętniej uprawianych roślin na świecie. W naszej polskiej medycynie ludowej liście pora używane były do leczenia artretyzmu oraz reumatyzmu. Por oprócz właściwości medycznych jest symbolem. Jest jednym z symboli narodowych Walii.

Por

Dla zdrowia

Oprócz wyrazistego smaku i niesamowitego aromatu, por ma jeszcze dużo do  zaoferowania. Jest świetnym źródłem witaminy A, E, a także witaminę C oraz witaminy z grupy B.  Ponadto jest skarbnicą potasu, magnezu, fosforu i kwasu foliowego. Dzięki dużej ilości żelaza wykorzystywany jest w leczeniu niedokrwistości. Spożywanie regularnie pora powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu tego dobrego. Por ma też dobry wpływ na układ odpornościowy i oddechowy. Posiada ponadto właściwości bakteriobójcze.

W kuchni

Charakterystyczny ostry smak surowego pora idealnie nadaje się do sałatek warzywnych i surówek. Jednak po obróbce termicznej smak pora znacznie łagodnieje, dlatego rewelacyjnie komponuje się on w tartach, zapiekankach czy sosach. Jednak podstawową funkcją pora w kuchni polskiej to bycie składnikiem włoszczyzny, dodawanej do wielu zup. Pora możemy zamrażać w postaci pasków czy plasterków. W wersji suszonej idealnie nadaje się jako dodatek do sosów sałatkowych.

 

Chłodnik porowy

Krem z porów

Składniki:

  • 6 porów
  • 2 łyżki masła
  • 6 średnich, mączystych, łatwo się rozgotowujących ziemniaków
  • 1,2 l bulionu z kurczaka (najlepiej domowego)
  • 150 ml słodkiej śmietanki 12% (firmy zott) lub 18%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Z porów odcinamy zielone części, przecinamy wzdłuż na pół, dokładnie płuczemy, kroimy w paski i dusimy w garnku na rozgrzanym maśle do zeszklenia.  Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i dusimy razem kilka minut.  Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. Lekko ostudzoną zupę miksujemy na gładki krem. Gdy zupełnie wystygnie, mieszamy ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chłodzimy w lodówce przez minimum 6 godz. (można ją zrobić dzień wcześniej). Podajemy zimną w miseczkach, przybraną posiekanym szczypiorkiem.

 

Surówka z pora

Surówka z pora

Składniki:

  • 1 por
  • 1 jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1- 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pora oczyść, przekrój na pół wzdłuż i umyj. Następnie pokrój go w cieniutkie plasterki. Jabłka umyj i usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i skrop cytryną – dokładnie wymieszaj tak, aby sok dotarł do wszystkich części jabłka, inaczej owoc ściemnieje. Następnie jabłko połącz z porem, dopraw przyprawami, polej olejem i wymieszaj. Podawaj od razu.

 

Frittata z duszonymi porami, serem kozim, szczypiorkiem i miętą

Frittata z duszonymi porami, serem kozim, szczypiorkiem i miętą

Składniki :

  • 1 łyżka masła
  •  1 por
  •  3 duże jajka
  •  100 g kwaśnej gęstej śmietany 12%
  • 100 g ser kozi,
  • 2 – 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią
  • 1/3 szklanki listków świeżej mięty
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pora (białą i jasnozieloną część) przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać i osuszyć, pokroić na 1 cm plasterki. Na patelni o średnicy 18 cm roztopić masło, dodać pora, posolić i smażyć przez około 3 – 4 minuty, aż por zmięknie i zeszkli się. Do miski wbić jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, roztrzepać widelcem. Odstawić patelnię z porami z ognia, dodać masę jajeczną, łyżką wyłożyć śmietanę, plasterki sera i gałązki szczypioru przekrojone na pół. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut, posypać miętą i podawać.

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://zmiksowani.pl/przepis,219148,frittata-z-porem-i-zielonym-groszkiem.html

http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/surowka-z-pora/

http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/creme-vichyssoise-chlodnik-porowy/

http://www.masfrost.pl/?sub=256&lang=1

http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/skladniki/158219292/por/p


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl