W ROLI GŁÓWNEJ: MALINY

Maliny, podobnie jak truskawki, kojarzą się nam z latem. Są słodkie i smaczne. Ale czy wiecie skąd pochodzą?Maliny   Uważa się, że maliny pochodzą z Azji Mniejszej. Do Europy trafiły dzięki wojskom rzymskim, a pierwsze zapiski na ich temat sięgają IV wieku naszej ery. Maliny dopiero po kilkuset latach stały się owocami spożywanymi częściej na Starym Kontynencie.  Przez wieki Wyspy Brytyjskie były kolebką uprawy  malin. W obecnych czasach nasz kraj oraz Rosja i Niemcy są największymi producentami tych przepysznych owoców.  Z malin oprócz owoców wykorzystuje się liście i łodygi suszone po to aby otrzymać znakomity rozgrzewający napar, który świetnie nada się na pochmurne jesienne dni.

Dla zdrowia

Maliny w medycynie ludowej odgrywały kluczową rolę. Często można było spotkać soki z malin, które działały jako środek napotny, przeciw przeziębieniowy, a nawet wykorzystywany w  leczeniu zapaleń oskrzeli. Takie soki są zalecane zarówno osobom starszym jak i dzieciom. Dzięki związkom takim jak: związki śluzowe, kwasy organicznie, maliny działają świetnie podczas przeziębienia, a także zwalczają kaszel. Ponadto są bogate w związki żelaza czy miedzi oraz witamin: C, A, K czy B3.

W kuchni

Uważa się, że maliny są jednymi z najbardziej wonnych owoców na świecie. W kuchni maliny wykorzystujemy do przyrządzania pysznych smakołyków takich jak: lody, ciasta, syropy, musy czy dżemy, ale nie tylko. Również nalewki czy likiery są bardzo smaczne. Obecnie coraz częściej maliny dodaje się do potraw wytrawnych. Doskonale pasują do podrobów, wieprzowiny czy ryb. Niewielka ilość malin może świetnie ożywić rożnego rodzaju sałatki.  Ostatnim hitem są różnego rodzaju octy macerowane z malinami.

Przepisy z malinami : 

Chłodnik owocowy

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  •  3 szklanki malin
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  •  kilka listków mięty
  •  szczypta cukru

Dodatki:

  • 4 kostki zamrożonego jogurtu naturalnego lub 4 łyżki zimnego jogurtu
  •  owoce i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie owoce zmiksować razem z miętą i szczyptą cukru. Przetrzeć przez sito i dobrze schłodzić w lodówce. Podawać z zamrożonym lub schłodzonym jogurtem, świeżymi owocami i listkiem mięty.

Łosoś z malinowym winegretem

Składniki:

  • 2 x 150 g filetów z łososia bez skóry i ości
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  •  2 – 3 łyżki masła, roztopionego

Malinowy winegret:

  • 100 g malin
  • 1/2 małej cebulki, pokrojonej w kostkę
  •  1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego np. o smaku malinowym

Dodatki: ryż brązowy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlać masło i ułożyć łososia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie oraz przygotować malinowy winegret. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka. Dodać sparzoną gorącą wodą cebulę, cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Ponownie zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem. Rozprowadzić po dwie łyżki sosu na ogrzanych talerzach, ułożyć łososia i polać go pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z ryżem brązowym .

Sałatka z botwinką, kozim serem i malinowo-balsamicznym dressingiem

Składniki:

  • 150 g białego koziego sera
  • 200 g mieszanki sałat (rukola, botwinka)
  • 6 listków sałaty rzymskiej
  • 150 g malin

Dressing:

  • 100 g malin
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 10 ml miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 80 ml oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

Opłucz sałaty. Duże liście sałaty rzymskiej porwij na mniejsze kawałki. Maliny oczyść, a ser kozi pokrusz na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki na sucho. Przygotuj dressing. Maliny zgnieć widelcem i przetrzyj przez sitko. Do przecieru malinowego dodaj miód, musztardę i ocet balsamiczny. Następnie, cały czas mieszając, dodawaj powoli oliwę z oliwek. Gotowym dressingiem malinowym polej sałatkę.

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://www.cuisine-de-bebe.com/dossiersalimentation/la-framboise/

http://smaker.pl/przepis-chlodnik-owocowy-na-bialym-winie,21933.html

http://www.treklens.com/gallery/photo118.htm

http://www.ourstate.com/arugula-raspberry-salmon/

http://www.yummly.com/recipes/baby-beet-salad-with-goat-cheese

 


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl