W ROLI GŁÓWNEJ: CZARNA RZEPA

Zapominania kuzynka rzodkiewki wraca do łask po latach nieobecności. O czym mowa ?
O czarnej rzepie, warzywie spożywanym w minionych czasach w całej Europie. Pochodzi z Europy, Azji oraz Północnej Afryki.
Spożywana była już przez budowniczych piramid w Egipcie, a w czasach średniowiecznych odgrywała dużą rolę w żywieniu ludności. Na terenach Polskich rzepę jedzono już od czasów pierwszych Piastów. Niestety w XIX w. była stopniowo wypierana przez ziemniaka. Czy wiecie, że rzepa jest jednym z częściej wykorzystywanych warzyw do produkcji szamponów, maseczek do włosów i innych specyfików do pielęgnacji włosów? Ponadto substancje zawarte w rzepie możemy spotkać w bardzo popularnym środku stosowanym w dolegliwościach wątroby.

Dla zdrowia

Czarna rzepa dzięki dużej ilości związków siarkowych, działa korzystnie włosy. Jest również wykorzystywana w leczeniu dolegliwości w przewlekłych chorobach nerek, dróg moczowych czy oddechowych. Sok z rzepy pity regularnie w małych ilościach wpływa korzystnie na wzmocnienie organizmu jak i redukuje dyskomfort w chorobie reumatoidalnej stawów.  Rzepa zawiera stosunkowo duże ilości potasu, żelaza, magnezu cynku oraz witamin : A, C czy witamin z grupy B.

W kuchni

Podobnie jak czosnek, czarna rzepa posiada pikantny smak, dlatego warto dodawać do niej słodkich owoców np. jabłek. W takim połączeniu idealnie nadaje się do sałatek i surówek. Warto ją drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, posypać solą, aby wydała sok, który można wykorzystać do celów leczniczych. Za naszą wschodnią granicą rzepę spożywa się z jakiem jak, a także wykorzystuje do produkcji farszu do pierogów. Rzepę można ponadto piec, gotować, robić z niej puree, zupy i potrawki.

 

Sałatka z rzepy z orzechami i jabłkami

Składniki:

  • 2 czarne rzepy
  • 1 jabłko
  • 30 g orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 60 ml jogurtu naturalne typu greckiego light
  • 1/2 cytryny
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, ksylitol

Sposób przygotowania:

Rzepę umyj dokładnie. Przy pomocy nożyka do obierania warzyw zetnij cienko skórę. Rzepę zetrzyj na tarce do miski, przypraw solą i wymieszaj. Odstaw na ok. 20–25 min, aby rzepa puściła sok. Do szklanej miski wlej jogurt i śmietankę. Przypraw sokiem z połówki cytryny oraz ksylitolem. Do tak przygotowanego sosu zetrzyj bezpośrednio jabłko. Odciśnij z soku rzepę (wraz z nim pozbędziesz się specyficznej ostrości) i dodaj do jabłka z jogurtem. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki zalej w kubeczku wrzątkiem, aby zmiękły przez ok. 2–3 minuty. Odlej z wody i dodaj do sałatki. Sałatkę przełóż do dekoracyjnej miseczki, posyp orzechami i listkami natki pietruszki.  Do sałatki z rzepy możesz dodać również cząstki pomarańczy, wtedy nabierze ona cytrusowego smaku.

Zapiekankę z warzywami korzeniowymi

Składniki:

  • 3 cebule
  • dwa ząbki czosnku, posiekane
  • 2 rzepy – obrane, pokrojone
  • warzywa korzeniowe marchewka, pietruszka – obrane, pokrojone
  • duża pomarańcza –listeczki otarte z dwóch gałązek tymianku
  • łyżeczka ziaren kopru włoskiego, podprażonych na suchej patelni
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie), można zastąpić sosem sojowym)
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebule , warzywa korzeniowe kroimy na kawałki, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy warzywa korzeniowe, skórkę pomarańczową (jeśli używamy), tymianek, koper włoski. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 25 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, sos Worcestershire, pomarańczę, doprawiamy. Teraz uwaga: można dusić na wolnym ogniu przez około 45 minut i potem zapiec w piekarniku (można się też uprzeć i wcale nie zapiekać), lub tak jak ja, wrzucić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 60 minut.

Przed wsunięciem do piekarnika wszystko posypujemy dwoma łyżeczkami brązowego cukru. Jeśli zapiekanka będzie się zbytnio rumienić – przykrywamy ją folią aluminiową. Potrawa jest gotowa, kiedy rzepa jest miękka i chrupiąca.

Surówka z selera , z jabłkiem i czarną rzepą

 

Składniki:

  • 2 średnie korzenie selera
  • 2 jabłka
  • 2 korzenie czarnej rzepy
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Utrzeć na nierdzewnej tarce selera, jabłka i rzepę. Wymieszać, skropić sokiem z cytryny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://www.specialtyproduce.com/produce/Black_Radish_752.php

http://www.bh-froe.com/ZC/index.php?main_page=product_info&products_id=1076

http://lynnescountrykitchen.net/sidedish/Radish/about.html

http://www.innatthecrossroads.com/2013/06/13/turnip-greens-fennel-sweetgrass/

http://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/998783/maple-cinnamon-root-vegetable-bake

http://www.hungryghostfoodandtravel.com/new/2012/1/15/winter-salads.html


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl