Tradycyjna kuchnia polska – Kasza

Kasza w kuchni polskiej w minionych czasach stanowiła podstawowy produkt dostarczający węglowodanów w  diecie. Z upływem czasu została zamieniona na ziemniaki, ryż czy makaron. Zapomniano o tym że spośród produktów bogatych w węglowodany to właśnie kasza posada znacznie większą gęstość odżywczą niż pozostałe produkty. Kaszę produkuje się z ziaren zbóż, które najpierw są oczyszczane, pozbawiane zewnętrznych osłonek nasiennych, a potem w zależności od rodzaju – polerowane, krojone, mielone, łamane, prażone. Podobnie jak mąka, im mniej kasza jest obrabiana przemysłowo, tym jest zdrowsza, ponieważ zawiera dużo witaminy E i z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy). Ma też dużo potasu, żelaza oraz magnezu. Oprócz tego znajduje się w niej wiele innych pierwiastków, m.in. wapń, miedź, cynk, mangan i krzem.

Kasza jest wskazana dla osób chcących pozbyć się paru kilogramów. Jest lekkostrawna i daje uczucie sytości przez dłuższy czas. Nie  jest tucząca  sucha ma ok. 330 kcal w 100 g, ale podczas gotowania zwiększa swoją objętość prawie trzykrotnie i ta sama porcja zawiera zaledwie 110 kcal .

Kasza

Podczas zakupów…

  • Kasza gryczana – jedna z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki, zawierających dużo białka bogatego w unikatową lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Ma sporo kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu, potasu i fosforu. Pęcznieje w brzuchu, hamując apetyt.
  • Kasza jaglana – wytwarza się ją z nasion prosa. Dorównuje wartością odżywczym kaszy gryczanej . Posiada dużo białka ale mało skrobi . posiada najwięcej witaminy B1, B2, B6 oraz miedzi i żelaza. Jest łatwostrawna, nie uczula.
  • Kasza jęczmienna – pęczak, gruba, średnia, drobna oraz perłowa. Jest idealna dla osób z problemami z cerą ponieważ posiada duże ilości witaminy PP która korzystnie wpływa na kondycję skóry. Zapobiega  zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha z powodu występowania w dużej ilości  rozpuszczalnej frakcji błonnika.
  • Kasza krakowska – rozdrobniona i wypolerowana kasza gryczana. Zawiera mniej składników odżywczych niż tradycyjna.
  • Kasza kukurydziana – otrzymuje się ją z oczyszczonego i rozdrobnionego ziarna kukurydzy. Posiada duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E.
  • Kasza kuskus – drobna kasza z ziarna pszenicy twardej (durum). Wystarczy zalać ją wrzątkiem, i gotowe. Szybko się ją przyrządza, jest lekkostrawna, ale niemal bezwartościowa – poza węglowodanami nie ma prawie żadnych składników odżywczych.
  • Kasza manna (grysik) – drobna kasza pszenna. Posiada mało wartości odżywczych oprócz jodu. Jest idealna kaszą w diecie lekkostrawnej, którą się stosuje u  dzieci oraz wszystkich narzekających na dolegliwości układu pokarmowego (wątroby, trzustki, dróg żółciowych), zaleca się ją w schorzeniach nerek i dróg moczowych.
  • Kupując kasze w woreczku gotujesz plastik- a niekoniecznie jest to zdrowe. Nie rozgotowuj kasz- rozgotowana kasza ma o wiele więcej kalorii niż ugotowana  al dente.

 

Przepis na dobrze ugotowana kasze…

  • Kilka razy wypłucz ją w zimnej wodzie i odcedź.
  • Na szklankę kaszy gryczanej lub krakowskiej weź dwie szklanki wody, na szklankę pęczaku – trzy, na szklankę kaszy jaglanej, jęczmiennej (perłowej i mazurskiej) – dwie i pól.
  • Dodaj łyżkę masła, by ziarenka się nie posklejały. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Nie rozgotuj jej na papkę!

kasza

Zalety jedzenia kaszy…

  • Osoby cierpiące na nadciśnienie oraz osoby chore na serca i układu krążenia powinny spożywać kasze z powodu dużej ilości potasu.
  • Osoby zagrożone anemią powinny wprowadzić w swojej diecie np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości;
  • Osoby żyjące w stresie i będące w depresji –  kasza dostarcza dużo  witamin z grupy B, które łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój;
  • Osoby chorujące na cukrzycę powinny jeść kasze bo dostarcza dużo skrobii, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi;
  • Dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci powinny jeść kasze gotowanie na  sypko lub rozklejane ponieważ taka konsystencja jest bardziej lekkostrawna .
  • Grube kasze zmniejszają ryzyko powstawania polipów jelita grubego co obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych tego odcinka przewodu pokarmowego.

 

Plusy i minusy kaszy

  • Nie powinno się jeść codziennie kasz z powodu dużej ilości związków siarki i fosforu, które zakwaszają organizm. Nie są polecane osobą chorującym na wrzody żołądka i dwunastnicy czy chorobie refluksowej żołądka.

 

Jak zwykle podaje kilka przepisów z kasza:)

Pieczona papryka z kaszą i serem

Składniki:

  • 6 różnokolorowych papryk
  • 250 g sera feta
  • 1 duża cebula
  • 1 średni pomidor
  • 1 jajko
  • 150 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • przypraw: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie. Wysypać na półmisek i zostawić  do ostygnięcia. Cebulę obierać i pokroić w drobną kostkę, a następnie usmażyć na maśle na złoto. Zostawić  do ostygnięcia. Fetę pokroić na kawałki. Wystudzoną kaszę połączyć z usmażoną cebulą i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i wymieszaj. Na koniec dodać pokruszoną fetę i lekko zamieszać.

Rozgrzać  piekarnik do temperatury 180°. Papryki umyć i wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane wypełnić farszem z kaszy. Pokroić pomidora na sześć części i poukładać je na wierzchu papryki. Każdą paprykę osobno położyć  na folii do pieczenia, polać oliwą i dokładnie zawinąć. Następnie zawinięte warzywa ułożyć luźno na blaszce i wstawić  do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min.

Krewetki z kaszą jaglaną, szpinakiem  i  pomidorkami  koktajlowymi
kasza

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  •  4 ugotowane duże krewetki Tiger
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  •  sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotować w małej ilości wody przez 10 minut, następnie odstawić na kolejne 10 minut pod przykryciem, aby kasza napęczniała. Wymieszać z koperkiem, natką, sokiem z cytryny oraz 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i włożyć na patelnię. Podgrzewać przez około 1 minutę na małym ogniu mieszając aż zwiędnie. Polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Trzymając patelnię ze szpinakiem na małym ogniu dodać kaszę jaglaną, ugotowane na parze krewetki oraz pomidorki koktajlowe. Delikatnie wymieszać, polać pozostałą 1 łyżką oliwy, podgrzać i podawać na gorącej patelni.

Kasza gryczana z łososiem i koperkiem 

Składniki:

  • ​50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Kasze ugotować.  Do jeszcze ciepłej kaszy włożyć rozdrobnionego łososia i pokrojony koperek. Całość polać jogurtem oraz śmietaną i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://www.olgasflavorfactory.com/2012/01/31/buckwheat-kasha-with-mushrooms/
http://www.123rf.com/photo_5342434_wooden-spoons-with-different-kinds-of-groats-shallow-dof.html

http://www.recipe.com/images/asian-shrimp-and-millet-salad-R036507-ss.jpg


  • magda

    pisze sie ” wartosciom odzywczym” jako liczba mnoga od slowa wartosc. a nie jak wartykule wartoscia”

Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl