Sosy z dalekiej Azji

W Polsce bardzo popularne są sosy do różnego rodzaju dań mięsnych czy warzywnych. Niestety większość z nich jest bardzo tucząca ponieważ robione są na tłustej śmietanie, ciężkim wywarze z mięs a na koniec dodaje się jeszcze zasmażkę. Przez to potrawy, które serwujemy są bardzo kaloryczne i ciężkostrawne.

Alternatywą dla nich mogą byś sosy kuchni azjatyckiej czyli chutney i relish, które są mniej kaloryczne, orzeźwiające i dosyć lekkostrawne. Chutney przyrządza się z owoców, warzyw i przypraw, natomiast relish składa się przeważnie z warzyw i rozmaitych przypraw.  Kombinacje owoców, warzyw, przypraw i ziół są nieograniczone. Cukier i ocet są nieodłącznymi składnikami, które w wysokiej temperaturze konserwują  te przetwory. Wzmianka na temat chutney w kuchni polskiej sięga XVII w. gdzie funkcjonowały pod nazwą gąszcze.

Jak przysadza się te przetwory ?

Owoce i warzywa dokładnie się myje, w razie konieczności usuwa skórkę oraz pestki, po czym kroi się je na drobną kostkę. Gotuje się je z cukrem i przyprawami na małym ogniu, aż masa nabierze konsystencji marmolady. Nie powinno się ich miksować ponieważ będą zbyt gładkie. Prawidłowo w sosach powinny występować widoczne kawałki składników. Do przysadzenia przetworów chutney nadają się tylko wybrane gatunki owoców. Świetne są takie owce jak morele, brzoskwinie, jabłka, borówki, żurawina i agrest oraz owoce egzotyczne, jak banany, mango czy papaja. Natomiast spośród warzyw nadają się pomidory, papryka, ogórki czy cukinia. Relish można też sporządzać z rabarbaru. Podstawowym warzywem w większości przetworów jest cebula. Można go także sporządzać wyłącznie z cebuli. Do przysadzania tych przetworów można używać zwykłego cukru ale lepszy będzie brązowy, który nada im specjalnego aromatu i poprawi smak. Ocet musi być dobrany odpowiednio do składników. Można używać octu winnego białego i czerwonego, octu jabłkowego i owocowego. Należy unikać octów silnie aromatycznych, aby nie zagłuszały zapachu owoców i przypraw. Dość często stosuje się również czosnek. Pasty przyprawione są zawsze solą i pieprzem, oraz rozmaitymi ziołami i innymi przyprawami do wyboru. W grę mogą wchodzić np. pieprz Cayenne, papryka chilli w proszku, curry, koperek, świeży imbir, kolendra, gałka muszkatołowa, goździki, papryka słodka i ostra, natka pietruszki, piment, rozmaryn, szałwia, gorczyca, tymianek czy cynamon. Czasami też stosuje się rodzynki i peperoni.

Jak przechowywać nasze przetwory?

Z chwilą, gdy masa przetworu osiągnie wymaganą konsystencje, przekłada się ją gorącą do słoików, najlepiej z zakrętką typu twist-off. Powinniśmy je zamknąć i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Słoiki po otwarciu przechowujemy w lodówce, i spożywamy jak najszybciej to możliwe, ponieważ bardzo szybko się psują. Sosy możemy dodatkowo poddać sterylizacji, wtedy jego trwałość znacznie przedłuża się. W takim wypadku warto wybrać słoiki typu Wecka, ponieważ są lepsze do sterylizacji. Przykładem takiego rodzaju sosów jest między innymi bałkański ajwar.

Podaję kilka przepisów dla zainteresowanych.

Smacznego :)

Chutney jabłkowo-gruszkowy

Składniki:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 0,5 kg gruszek
  • 0,3 kg czerwonej cebuli
  • 4 strąki papryki chilli
  • 400 ml octu jabłkowego
  • 375g cukru brązowego
  • 3 płaskie soli morskiej
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 250g rodzynek

Sposób przyrządzenia:

Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne, zaś miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Rozciąć papryczki chilli, usunąć pestki, miąższ drobno pokroić. Wszystko zmieszać i zagotować, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż masa nabierze konsystencji marmolady. Doprawić. Przełożyć gorącą masę do słoika i natychmiast zamknąć.

Relish warzywny

Składniki:

  • 0,5 kg pomidorów
  • Po 2 papryki zielona i żółte
  • 4 duże cebule
  • Seler naciowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,25 litra octu ziołowego
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:

Z pomidorów wykroić miejsce po szypułkach, a owoce pokroić w kostkę. Paprykę, umyć, oczyścić i również pokroić w kostkę. Cebulę i seler obrać i pokroić w kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem w dużym garnku, przepuścić czosnek przez praskę i dodać. Zagotować z octem, cukrem, przyprawami i gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem, przełożyć gorącą pastę do słoika i natychmiast zamknąć.

Relish paprykowo- cebulowy

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 3 zielone papryki
  • 3  czerwone lub żółte papryki
  • 250 ml octu winnego
  • 100g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, usunąć pestki i ogonki. Miąższ pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem z octem, cukrem i przyprawami i zagotować, mieszając. Gotować 30-40 minut na małym ogniu , mieszają , aż pasta nabierze konsystencji marmolady. Ewentualnie dodać jeszcze soli i cukru. Przełożyć gorąca pastę do słoika i natychmiast zamknąć.

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://poradnikdomowy.pl/poradnikdomowy/56,116271,11796373,CHUTNEY_RABARBAROWY,,2.html

http://www.myrecipes.com/recipe/vidalia-onion-peach-relish-50400000120793/

http://www.myrecipes.com/recipe/cranberry-chutney-10000000221980/

 


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl