Sałatkowe szaleństwo

 

Sałatkowe szaleństwoSałata jest doskonałym źródłem beta-karotenu, witaminy C, błonnika i żelaza. Poprawia trawienie oraz zapobiega zaparciom. Wyciąg z sałaty ma działanie usypiające, dlatego powinno się go pić przed snem. Najzdrowsze są ciemne zewnętrzne liście, zawierają bowiem więcej witamin i składników mineralnych niż wewnętrzne. Wybieraj sałaty ciemnozielone lub czerwone, szczególnie te lekko pikantne. Posiadają one więcej cennego kwasu foliowego i przeciwutleniaczy chroniących przed chorobami serca i nowotworami. Zawarty w sałatach kwas foliowy jest bardzo ważnym składnikiem, który wpływa na prawidłowe działanie mózgu, układu nerwowego, odpornościowego, krwiotwórczego oraz pokarmowego. Sałata  jest niskokaloryczna, jest świetnym dodatkiem do kanapek, obiadu, a także bazą do sałatkowych kompozycji. Niestety często dodatki do sałaty mogą znacząco podnieść jej kaloryczność, dlatego jeśli zaleje się ją sosem majonezowym, oliwą, doda żółtego sera, takie danie może zawierać nawet 600 kcal.

Podczas zakupów

  • Najczęściej w sklepie spotkasz sałatę głowiastą, zwaną też masłową. Znajduje się w niej dużo błonnika, wapnia, fosforu, żelaza, witamin C i z grupy B, kwasu nikotynowego.
  • Sałatę  lodową można przechowywać w lodówce bardzo długo, ale ma mało wartości odżywczych.
  • Batawia jest skrzyżowaniem sałaty głowiastej i lodowej; powstała o wyrazistym, pikantnym smaku.
  • Dębolistną można przechowywać, ma sporo witamin A, K, B6 i C oraz kwasu foliowego, żelaza i karotenoidów.
  • Sałata rzymska jest krucha, soczysta i wytrzymała. Sprowadzono ją do Polski z Włoch. Im ciemniejsza, tym zdrowsza. Można ją mrozić i przechowywać przez dłuższy czas.
  • Endywia zawiera znacznie więcej związków mineralnych i witamin niż inne gatunki.Sałatkowe szaleństwo
  • Ruccola  pochodzi z rodziny kapustowatych, zalicza się ją do sałat. Ma bardzo pikantny, szczypiący smak i bardzo dużo zdrowych przeciwutleniaczy. Znajduje się w niej aż 16 witamin i mnóstwo minerałów. Wspomaga trawienie „ciężkich” dań, warto ją jeść, by cieszyć się pięknymi włosami i paznokciami.
  • Lollo biała bądź czerwona charakteryzuje się ostrym smakiem. Można spotkać odmianę zieloną lub bordową, w każdej jest dużo przeciwutleniaczy i błonnika.
  • Cykoria  sałatowa radicchio – należy jej liście zamoczyć na chwilę w ciepłej wodzie. Można ją przechowywać w lodówce do tygodnia.
  • Roszponka ma miły, lekko orzechowy smak. Im mniejsze listki, tym bardziej jest aromatyczna.
  •  Najlepiej wymieszać kilka gatunków sałat i jeść do woli, bo wszystkie zawierają mało kalorii.
  • Do sałatek i surówek sprzedawanych w sklepach (nawet tych garmażeryjnych, na wagę) dodaje się konserwanty, regulatory kwasowości, czasem aromaty i barwniki.

Proste  sposoby na ograniczenie kalorii w sałatkach …

Traktuj  oliwę, majonez, oleje smakowe jako dodatki, a nie składniki. Kup kroplomierz, załóż korek z lejkiem na butelkę oliwy lub odmierzaj płynny tłuszcz czy majonez łyżeczkami. Danie doprawiaj czosnkiem, ziołami, sokiem z cytryny, octem balsamicznym, jogurtem naturalnym, odrobiną sera pleśniowego, dorzuć kilka orzechów, śliwek, malin.Sałatkowe szaleństwo

 

Naukowcy donoszą…

  • Instytut Żywności i Żywienia przeprowadził badania, z których wynika, że duża część  Polaków je niedostateczne ilości zieleniny, a co się z tym wiąże – kwasu foliowego. Naturalnym źródłem tej witaminy są drożdże, surowe warzywa zielone, rośliny strączkowe, niektóre owoce, np. klementynki i grejpfruty.
  •  Uczeni twierdzą, że wysokie spożycie kwasu foliowego obniża aż o 50 proc. prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera.

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem i brzoskwiniami

Składniki:Sałatka z grillowanym kurczakiem i brzoskwiniami

  • mix sałat
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 100g)
  • 2 połówki brzoskwiń  świeże lub z puszki
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • dressing miodowy: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu winnego, 3 łyżeczki oliwy

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka posyp ulubionymi przyprawami, połóż na gorącej grillowej patelni i obsmaż z dwóch stron na złoty kolor (bez tłuszczu).
Na talerzu rozłóż sałat. Pierś kurczaka i brzoskwinie pokrój w plastry i ułóż na sałacie.
Orzechy nerkowca lekko posiekaj i podpraż na suchej patelni. Posyp sałatkę.
Składniki dressingu umieść w słoiczku lub shakerze, szczelnie zamknij i potrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund.
Przygotowanym dressingiem polej sałatkę przed podaniem.

Sałatka z pieczonymi burakami i fetą

Składniki:Sałatka z pieczonymi burakami i fetą

  • 1 op. mieszanki sałat
  • 1/4 awokado
  • 1/2 puszki fasolki szparagowej konserwowej
  • 1 duży pieczony burak
  • 100 g sera feta light
  • pestki dyni do posypania
  • dressing musztardowy: 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka octu winnego, 4 łyżki oliwy z oliwę,
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałaty rozłóż na talerzu. Na sałacie ułóż fasolkę,  pokrojonego na kawałki pieczonego buraka, awokado i kosteczki fety. Posyp pestkami dyni. Składniki dressingu umieść w małym słoiczku i szczelnie zamknij. Wstrząsaj sloiczniek kilkanaście sekund.
Gotowym dressingiem polej sałatkę.

Sałatka z granatem i serem ricotta

Składniki:Sałatka z granatem i serem ricotta

  • 1 opakowanie rukoli lub mieszanych sałat
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 100 g ricotty
  • 1/2 granatu
  • miodowy sos winegret: 1 łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki octu winnego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Na talerzu rozłóż rukolę lub sałaty. Pomidorki pokrój w ćwiartki.Pestki z granatu wydrąż.
Na rukoli pookładaj pomidorki, delikatnie nakładaj nożykiem kawałki ricotty i posyp pestkami granatu.
Miód wymieszaj dokładnie w filiżance z octem winnym, dolej oliwę. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Sosem polej sałatkę przed podaniem.

 

 

 

 

Zdjęci pochodzą z:

http://wolepole.pl/?attachment_id=665

http://www.przepisy.pl/blog/tag/roszponka/

http://poznan.wiemcojem.pl/produkt/cykoria-endywia-eko-1973

http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/salatka-z-pieczonych-burakow-szpinaku-i-fety/pieczone-buraki-ze-szpinakiem_02/

http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/salatka-ze-swiezymi-figami-pestkami-granatu-i-szwedzkim-serem/

http://zmiksowani.pl/przepisy-na/salatka-z-grillowanym-kurczakiem-i-brzoskwiniami


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl