Pszczeli przysmak

Miód prawdziwy

Miód jest świetną alternatywą dla cukru czy słodyczy. Jego wartość odżywcza zależy od tego, jak dużo cukru zawiera – najmniej kalorii ma akacjowy, najwięcej – rzepakowy. W skład miodu wchodzą: cukier  (34 proc. to glukoza, 39 proc. – sacharoza), woda, kwasy organiczne, olejki eteryczne, enzymy, mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt) oraz niewielkiej ilości witamin, głównie z grupy B. Produkt wytwarzany przez pszczoły działa też antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Niestety prawdziwego miodu jest coraz mniej. Na sklepowych półkach pojawia się coraz częściej chińska podróbka, która nie jest tak wartościowa jak nasz krajowy produkt. Niedawno Państwowa Inspekcja Handlowa kazała wycofać z półek słoiki z Chin, w których znaleziono antybiotyk – chloramfenikol.

Sztuczny miód

Powstaje na skalę przemysłową z rozkładu cukrów złożonych (najczęściej z syropu ziemniaczanego) na cukry proste, podgrzewając je w roztworze z dodatkiem słabych kwasów jako katalizatorów. Następnie dodaje się sztuczne barwniki, aromaty oraz esencje smakowe.

Podczas zakupów

  • Omijaj z daleka produkty, które mają informację na opakowaniu: „mieszanka miodów niepochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej” albo „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej”.
  • Miód jest skrystalizowany czy płynny- nie ma znaczenia.
  • Sprawdzaj datę rozlania miodu. Jeśli po czterech miesiącach nadal jest całkowicie płynny- znaczy to tylko tyle, kupiliśmy rozwodnioną podróbkę i miód w niej zawarty to tylko puste kalorie.
  • Metody na rozróżnienie miodu od podróbki.
    Wlej dwie-trzy łyżki miodu do szklanki z chłodną wodą. Ten dobrej jakości spływa nieprzerwanym strumieniem, układa się wyraźnie na dnie, wolno się rozpuszcza. Podrabiany nie spływa równo, tworzy zawirowania, szybciej rozpuszcza się w wodzie.
    Inny test prawdy: nabierz złocistego płynu na łyżeczkę  i wlewaj z powrotem do słoika. Jeśli na powierzchni zrobi się wklęsłość – miód zafałszowano, jeżeli ułoży się w piramidkę – na pewno jest pełnowartościowy.

Blaski i cienie miodu

  • Każdy miód podlega procesowi krystalizacji. Najszybciej temu procesowi podlega miód rzepakowy oraz akacjowy. Reszta miodów w formie  płynnej przetrwa nawet ponad pół roku. Krystalizacja podlega wolniej w słoikach jeszcze nie otwartych. Najprostszym sposobem, aby skrystalizowany miód znowu upłynnić jest włożenie go do wody o temperaturze 40°C albo na parę sekund do mikrofalówki.
  • Najlepszym miejscem na przechowywanie miodu jest piwnica, nie zaś szafka w kuchni. Miód powinno się przechowywać ciemnym miejscu, z dala od źródeł światła, w temperaturze 10- 14°C, szczelnie zamknięty. Trzymanie słoików w innej temperaturze powoduje przyśpieszenie rozkładania enzymów zawartych w miodzie. Miód bez szczelnego zamknięcia wchłania wodę  i zapachy z powietrza, co może spowodować fermentację.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://zootechnika.blog.pl/2013/02/04/miod-i-przetwory-pszczele/

http://dooktor.pl/artykuly-medyczne/dieta_i_odchudzanie/miod_na_wszystko.html

http://www.muscleinfo.pl/miod-w-diecie-sportowca.a1147


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl