przez żołądek do serca

Powszechnie występujące powiedzenie „przez żołądek do serca” nie przez przypadek się sprawdza. Powiedzenie to wywodzi się ze starożytnej kultury Greckiej oraz Rzymskiej, gdzie sztuka kochania uważana była za najważniejszą. Potrawy i zwarte w nich składniki ułatwiają nam zdobycie tej jedynej lub jedynego. Tymi miłosnymi substancjami są afrodyzjaki, które od wieków dodają sił witalnych pozwalając dotrzeć do utęsknionej miłości. Warto w dniu Świętego Walentego wypróbować kilka z nich.

Owoce morza

Ostrygi
Geneza słowa afrodyzjak wywodzi się od bogini miłości Afrodyty. Według mitu bogini zrodziła się z piany morskiej, dlatego od wieków właśnie tam poszukiwano miłosnych składników. Wszystkiemu, co pływa w morzach, czyli rybom, mięczakom i skorupiakom przypisuje się właściwości wspomagające proces zakochiwania się oraz polepszające sprawność seksualną.  Stwierdzono, że tłuste ryby oraz wszelkiego rodzaju owoce morza – bogate są w  takie pierwiastki jak: fosfor, wapń, żelazo oraz cynk, które powodują, że organizm ludzki żywiej reaguje i szybciej jest pobudzony. Ostrygi zawierają dużo soli mineralnych oraz glikogenu, co usprawnia pracę mięśni. Podobno mają właściwości stymulujące i zwiększające sprawność seksualną. Dlatego też wszelkie dania z owoców morza będą dobrym rozwiązaniem na romantyczną kolację we dwoje.

 

Zioła i przyprawy
Istnieje również cała lista ziół, owoców i przypraw, które pobudzają i nastrajają nas ku sobie. Przyprawy korzenne takie jak imbir kardamonanyż gwiazdkowycynamon, chili  oraz zioła – tymianek i rozmaryn są w tej kwestii nie do przecenienia. Imbir pobudza krążenie krwi, kardamon znany jest jako afrodyzjak w hinduskiej sztuce kochania czyli „Kamasutrze”. Chili niezwykle pobudza, zwłaszcza mężczyzn, z kolei cynamon wzmaga pożądanie.
Rozmaryn Afrodyzjaki ziołowe zwiększają i stymulują seksualność. Oddziałują na nasze ciała oraz umysł oraz pobudzają libido. Roślinne substancje wykorzystywane do wzmocnienia miłosnej  aury to aromatyczne olejki, słodkie syropy, herbatki ziołowe. Na świecie za najbardziej wartościowe w tej dziedzinie zioła uznawane są: korzeń Kava Kava oraz liście Damiana. Te zioła bezpośrednio oddziałują na zwiększenie pożądania i pozytywnie wpływają na miłosną sferę naszego życia. Kava kava to krzew rosnący na Wyspach Polinezyjskich. Przez Polinezyjczyków wykorzystywany był w celach religijnych oraz jako afrodyzjak. Z tego krzewu przygotowywano napój z dodatkiem mleka kokosowego, a następnie pito podczas różnych rytuałów. Damiana natomiast to krzew rosnący w Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Mieszkańcy tych terenów używali liści tej rośliny jako specyfiku do łagodzenia nadpobudliwych zachowań oraz do poprawienia sprawności seksualnej. Na bazie Damiany przygotowywana jest herbatka, którą, aby uzyskać pożądany efekt, najlepiej spożywać jeden raz dziennie przez dwa tygodnie.W Polsce  najpopularniejszym ziółem uznanych za afrodyzjak jest lubczyk, który podnosi siły witalne. W minionych czasach używano go do polepszenia sprawności fizycznej. Ziarna i korzeń lubczyku posiadają najwięcej substancji pobudzających i te właśnie części wykorzystywane były do sporządzania różnych miłosnych eliksirów. Dodawano go także to potraw. Obecnie miłosna moc tej rośliny została trochę zapomniana i nie jest doceniana, dlatego warto wrócić do starych receptur i wypróbować jej zalety.

Owoce i warzywa
Truskawki
Owoce i warzywa o największej miłosnej mocy to: szparagibananytruskawki i brzoskwinie, których delikatna skóra i soczystość środek niezwykle mocno kojarzą się z erotyką, a także wszelkie rodzaje orzechów. W Starożytnym Egipcie serwowane były podczas zaślubin. Sądzi się, że wspomagają płodność, dodają energii oraz budzą namiętność.

Oprócz warzyw i owoców również niektóre grzyby zalicza się do afrodyzjaków, m.in. trufle, które były znane już przez starożytnych Rzymian. Powstało wiele receptur przyrządzania tych grzybów, a wiele z nich służyło zdobyciu serca wybranej osoby. Spożywanie trufli dostarczało prawdziwie zmysłowych doznań.

 
Czekolada
Czekolada
Czekolada jest podstawowym afrodyzjakiem stosowanym od wieków. Niezwykle poprawia humor ze względu na zawartość fenyloetyloaminy – związku, który produkowany jest przez nasz mózg w sytuacjach przyjemnych. Po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu również poziom endorfin i serotoniny. Te pierwsze wprawiają nas w dobry humor, a serotonina leczy ze stanów depresyjnych. Smakołyk ten jest bardzo kaloryczny dlatego uważajmy, ile go spożywamy. Energię z czekoladek możemy wykorzystać na pocałunki – podczas których można spalić do 50 kalorii, a podczas miłosnych igraszek aż do 700.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://www.wallcoo.net/photography/Strawberry_stock_photos/wallpapers/1600×1200/Strawberry_photos_Fresh_Strawberry_Picture_F045019.html

http://www.memorise.org/brain-foods/chocohlate-good-brain-food-00904.html

http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-rozmaryn-dobry-na-glowe,nId,436443

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/51,87978,11078674.html?i=1

 


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl