Pomarańczowe szaleństwo

Jesień to pora w której na naszych stołach zaczynają dominować warzywa korzenne oraz cukinie, kabaczki czy dynie.

Dzisiejszy wpis na blogu będzie poświęcony właśnie soczyście pomarańczowej dyni.

Dynia pochodzi z Ameryki Południowej. Jako pierwsi uprawiali ją Indianie, w Europie znalazła się dzięki Hiszpanom w XVI w. Sama nazwa dynia przechodziła różne modyfikacje; na początku Grecy nazywali ją dużym melonem, ostateczną nazwę, zawdzięczamy europejskim emigrantom, którzy zasiedlali obszary Ameryki Północnej. Dynia w kuchni jest uniwersalnym warzywem, które możemy przygotować na wiele sposobów. Z jej miąższu możemy stworzyć pyszne zupy, ciasta, desery, racuchy, czy farsz do naleśników albo puree. Sam miąższ jest bardzo wodnisty i ubogi w smak. Dopiero po ugotowaniu czy upieczeniu oraz doprawieniu nabiera smaku i jest świetnym dodatkiem do różnych potraw, czy jako podstawowy składnik w racuchach albo usmażona lub ugotowana dodawana do dań makaronowych lub jednogarnkowych. Dynie możemy przechowywać nawet 6 miesięcy w temperaturze (10-12°C- odmiany zimowe). Natomiast niewykorzystaną część dyni możemy przechować 2-3 dni w lodówce. Dynię obraną i pokrojoną można też śmiało zamrażać. Z pestek dyni dodać do sałatek lub ciast, zaś olej z pestek dyni świetnie nadaje się jako dresing do sałatek.
Z dietetycznego punktu widzenia dynia jest bardzo odżywczym warzywem.Zawiera bardzo dużo β-karotenu antyoksydantu chroniącego nas przed nowotworami oraz problemami ze strony układu krążenia, kwasu foliowego, witamin z grupy B potrzebnych do poprawienia naszego metabolizmu oraz witaminę C chroniącej nas przed przeziębieniem. Oprócz witamin dynia zawiera bardzo dużo drogocennych składników mineralnych takich jak: potas i magnez, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, a także miedź. Jest bogatym źródłem błonnika, poprawiającego procesy trawienia, obniżającego poziom cholesterolu we krwi. Dynia jest często polecana w planach żywieniowych przez dietetyków również z powodu niskiej kaloryczności bo 100 g jest 28 kcal, jest lekkostrawna, jest bardzo słabym alergenem. Ze względu na dużą zawartość cynku pestki dyni są zalecane mężczyznom.

Wszystkie te plusy powinny zachęcać was do częstszego wykorzystywania tego warzywa w Waszych kuchniach. Dla zainteresowanych umieszczam kilka przepisów dyniowych.

Smacznego 

Dynia zapiekana z warzywami

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni
  • 3 jaja
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. kwaśniej śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Dynię umyć i obrać , wyjąć pestki, pokroić miąższ w sporą kostkę, posypać solą i skropić cytryną. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Dusić na małym ogniu, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i dodać cebulę. Jajka wbić do osobnej miseczki i roztrzepać wraz ze śmietaną, dodać przyprawy do smaku. Następnie zalać nimi dynię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 30 min. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Po upieczeniu, potrawę posypać koperkiem.
Naleśniki gryczane z dynią

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 15 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. wody

Farsz:

  • 150 g startego żółtego sera niskotłuszczowy lub twaróg chudy
  • 300 g obranej dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka fasoli czerwonej

Dodatkowo:

  • ziarna sezamu
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól morska

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: wszystkie składniki, oprócz oleju, dobrze wymieszać i odstawić na 20 min. Po tym czasie dolać do ciasta olej i jeszcze raz wymieszać. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni, nie dodawać już więcej tłuszczu. Przygotować farsz: rozgrzać piekarnik do temp. 190°. Dynię pokroić na centymetrowe plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą i oprószyć solą morską. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Następnie wyciągnąć i odstawić . Paprykę umyć i pokroić w słupki. Fasolę odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą.

Usmażony naleśnik posypać startym serem. Na ćwiartce placka położyć odrobinę przygotowanych warzyw. Złożyć naleśnik na cztery i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skroplić oliwą i posypać sezamem. W ten sam sposób przygotować pozostałe naleśniki. Całość wstawić do nagrzanego do temp. 200° piekarnika na 15 min. Naleśniki powinny się lekko zapiec. Naleśniki najlepiej smakują na gorąco.

Powidła dyniowe

Składniki:

  • 1 kg dyni obranej ze skóry (bez miękiszu i pestek)
  • 1/2 kg cukru
  • sok z 2 dużych cytryn
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • parę goździków

Sposób przygotowania:
Dynię pokroić i zalać szklanką zimnej wody. Przełożyć do garnka i dusić , aż się rozgotuje. Następnie przełożyć ją na patelnię i dodać pozostałe składniki. Smażyć całość na niewielkim ogniu, aż uzyskasz konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, owinąć je szczelnie celofanem lub folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.


  • Asdasdasd

    komentarz testowy

Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl