Pomarańczowe święta

Święta już tuż tuż, w szale zakupów nie zapomnijmy o owocach, które w naszej tradycji bożonarodzeniowej bardzo silnie się zakorzeniły. Mam namyśli pomarańcze oraz mandarynki. Te owoce przywożone za czasów minionego ustroju wpływały statkami. Moment ten był  ważnym wydarzeniem związanym z czasem przedświątecznym.Pomarańcza

 

Pomarańcza

Słodka pomarańcza pochodzi z południowo- wschodniej Azji. Samo słowo „pomarańcza”  oznacza „jabłko z Chin”. W samych Chinach uprawa drzew pomarańczowych ma długą tradycje sięgającą ponad 4 tys. lat. W Europie również hoduje się pomarańcze, głównie w rejonie basenu Morza Śródziemnego, a zwłaszcza w Hiszpanii, która jest czołowym eksporterem tego pysznego owocu na świecie. Do Polski pomarańcza trafiła w XV wieku i była dodatkiem wielu do dań. Sto lat później na dworze Zygmunta I dodawano pomarańcze do pieczeni. Dzięki królowej Bonie cytrusy do Polski zaczęto sprowadzać na szerszą skale.

 

Dla zdrowia Pomarańcza

Ta pomarańczowa kulka jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki powodujące przyśpieszanie procesu starzenia. Jedna pomarańcza powinna zaspokoić naszą dzienną dawkę witaminy C. Podczas jej spożywania nie oddzielajmy białej błony od miąższu ponieważ zawiera ona duże ilości pektyny, której potrzebujemy dla lepszej pracy układu pokarmowego. Pomarańcza to nie tylko witamina C ale i bardzo ważna witamina B1, czyli tiamina, którą działa dobroczynnie na układ nerwowy. „Jabłko z Chin” posiada również właściwości przeciwnowotworowe, co potwierdzają liczne badania. Dzięki swoim właściwościom jest nie tylko jednym z  najsmaczniejszych, ale i najzdrowszych owoców na świecie.

W kuchni

Pomarańcze przeważnie spożywamy na surowo, w sałatkach i deserach. Ale nie tylko, są doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i ryb. Dodają im aromatu oraz przełamują smaki. Pomarańcze warto wykorzystać, aby pozbyć się specyficznego zapachu ryb oraz „wyciągnąć” sól z śledzi a’la Matyjas. Pomarańcze w różnej postaci wykorzystujemy do ciast m.in. w postaci skórki kandyzowanej dodawanej do keksa czy pączków oraz soku pomarańczowego dodawanego do różnego rodzaju spodów do cist.

Mandarynkimand

Podobnie jak pomarańcza pochodzi z Azji. Do Europy trafiła stosunkowo późno, dopiero w XIX wieku, ale pierwsze zmianki o tym słodkim owocu pochodzą z XII w. Pochodzenie samego słowa „mandarynka”  nie jest do końca znane. Cześć badaczy uważa że pochodzi od wyspy Mauritius, gdzie w języku rdzennych mieszkańców wymawiana jest jako Mandara. Inni sugerują, że pochodzi od chińskiego dostojnika Mandaryna, który nosił w ubiór w tym kolorze. Ze względu na popularność mandarynek, zaczęto krzyżować różne odmiany tego owocu tworząc hybrydy. Jedną z takich hybryd jest klementynka, która jest bardzo słodka oraz pozbawiona pestek.

Dla zdrowia

Mandarynka, podobnie jak większość cytrusów, zawiera dużo witaminy C, a także A oraz witamin z grupy B, które dobroczynnie wpływają na kondycję skóry oraz wzroku. Ponadto poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i krążenia. Mandarynki zawierają m.in. : kwas foliowy, potas, magnez i cynk. Ze względu na niskokaloryczność, mogą je jeść osoby dbające o linię. Naukowcy udowodnili również, iż mandarynki obniżają ryzyko zapadnięcia na nowotwory, miażdżycę, cukrzycę a także choroby wątroby.

mandarynki2

W kuchni
Mniejsza siostra pomarańczy bardzo często jest wykorzystywana w sałatkach. Cytrusowy i słodki smak nadaje daniom oryginalności oraz orzeźwienia. Mandarynki świetnie harmonizują z różnego rodzaju deserami – doskonale dopełniają smak ciast, zwłaszcza tych z kremem i bitą śmietaną, ale również wyśmienicie smakują podane do budyniów, galaretek czy do czekoladowego fondue. Świetnie pasuje też do dań wytrawnych, dobrze komponuje się z drobiem, owocami morza (zwłaszcza z krewetkami), a także z rybami.  Nie zapominajmy, iż mandarynki dobrze nadają się do przetworów takich jak: dżemy i kompoty.

Co jeszcze warto wiedzieć o tych owocach?

Bardzo ważną rzeczą jest fakt, iż przed spożyciem na surowo każdy owoc należy umyć w letniej  wodzie ponieważ są one konserwowane zewnętrznie, tzn. skórka tych owoców jest spryskiwana konserwantami po to, aby można je było transportować na duże odległości. Jeśli chcemy wykorzystać świeże skórki z tych owoców warto jeszcze, oprócz mycia, delikatnie wyszorować je szczoteczką specjalistyczną do owoców albo zwykłą do zębów (najlepiej miękką). Jak kupować cytrusy? Najlepiej wybierajmy owoce bez skazy, soczyście pomarańczowe, takie cechy gwarantują, iż owoce będą soczyste oraz słodkie. Pomarańcze, z których wyrasta kolejny owoc również z pewnością będą słodkie i pozbawione pestek.

Pomarańcza

 

 

Jak zwykle podaję kilka przepisów z wykorzystaniem tych owoców.

 

 

Gotowana marchewka z sokiem mandarynkowym na ciepło

 

Składniki:

 

  • 220 g mrożonej mini marchewki  (½ opakowania)
  • 1 łyżka masła
  • 3 mandarynki
  • kawałki mandarynek do dekoracji
  • przyprawy: sól

 

 

Sposób przyrządzania:

 

Marchewkę ugotować w wodzie na pół twardo (około 15 min). Pod koniec gotowania dodać do wody odrobinę soli. Trzy mandarynki poprzekrawać  w poprzek na pół i wycisnąć z nich sok. Marchewki przełożyć do miseczki, a następnie zalać świeżo wyciśnięty sok z mandarynek. Na wierzch dodać łyżkę masła i doprawić  świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z łososiem wędzonym i mandarynkami

 

Składniki:

 

  • 2 plastry łososia norweskiego wędzonego
  • 120 ml śmietany słodkiej 12%
  • 50 ml gęstego jogurtu light  (najlepiej typu greckiego)
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 mandarynki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1 – 2 ząbki czosnku

 

Sposób przyrządzania:

 

Ze śmietana  wymieszać z jogurtem i majonezem, dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Mandarynki obierać i podzielić na cząstki. Łososia porwać  palcami na mniejsze cząstki. Wszystko wymieszać razem, doprawić  solą i pieprzem. Sałatkę przykroić  i odstawić  do lodówki na ok. 30 min. Podawać schłodzoną. Zamiast łososia możesz użyć krewetek.

Filet z kurczaka z mandarynkami i serem mozzarella w tymianku

 

Składniki:

 

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 3 mandarynki
  • 70 g sera mozzarella light
  • ½ łyżeczki kolendry suszonej
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • sok z ½ cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Mięso umyć i oczyścić. Każdy filet przeciąć wzdłuż, aby uzyskać dwa lub trzy cieńsze plastry mięsa. Plastry delikatnie obtłuc tłuczkiem, skropić  cytryną, posypać kolendrą, tymiankiem, solą i pieprzem.  Do środka każdego plastra mięsa włożyć po dwa ząbki mandarynek oraz pasek sera grubości i szerokości ok. 1 cm. Zawinąć tworząc jakby zrazy, spinając wszystkie składniki wykałaczką. Ułożyć  spięte kawałki kurczaka na blasze, przykryć je folią aluminiową i zapiekać  przez ok. 30 min w temperaturze 180°. Na 5-10 min przed końcem pieczenia zdjąć  z góry folię, aby piersi się przyrumieniły. Podawać z ziemniakami puree lub jako samodzielną przekąskę.

Drink kokosowo-pomarańczowy

 

Składniki:

 

  • 150 ml schłodzonego soku pomarańczowego
  • 100 ml schłodzonego mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka plastrów świeżej pomarańczy
  • listek melisy do dekoracji

 

 

Sposób przyrządzania:

 

Połączyć mleczko kokosowe z sokiem pomarańczowym, a następnie dodać 1 łyżeczkę cukru i zmiksować. Przed podaniem szklanki udekorować plasterkami pomarańczy. Możesz też dodać kostki lodu i listek melisy.

Halibut w sosie pomarańczowym

 

Składniki:

 

  • 1 kg sprawionego halibuta
  • 1 i ½ kg pomarańczy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 25 ml gęstej śmietany 12%
  • 6 łyżek oliwy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • przyprawy: sól

 

Sposób przyrządzania:

 

Z oczyszczonych i wypatroszonych ryb zdjąć filety. Opłukane i osuszone filety posypać  solą i pieprzem. Drobno posiekany czosnek wymieszać z sokiem z cytryn, a następnie natrzeć nim rybę. Tak przygotowaną rybę odstaw na około 15 minut do lodówki. Odłożyć 1 pomarańczę do przygotowania dekoracji. Resztę pomarańczy wycisnąć tak, aby otrzymać 0,5 l soku wraz z miąższem. Cebulę obierać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na dnie ułożyć  rybę, posmarować ją cebulką i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Wstawić  naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°. Piec przez 35 min, polewając od czasu do czasu sokiem otrzymanym z pieczenia. Po wyjęciu udekorować rybę świeżą pomarańczą i podawać  z ryżem.

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Orange_and_cross_section.jpg
http://www.fantom-xp.com/wp_23__Orange_slice_notebook_background_pictures.html
http://www.forum.lockerz.com.pl/topic/110390-kody-orange-aktualizacja-co-dzien/
http://medicinegardenwellness.com/mandarin-essential-oil/

Tajna broń w odchudzaniu – mandarynka!


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl