Pij mleko, będziesz chudy !

Mleko jest najzdrowszym, najtańszym koktajl białkowo-witaminowo- mineralny (zawierający m.in. wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, witaminy A, D, E i z grupy B) jaki możemy dostać w sklepie. Ponadto udowodniono, że niektóre składniki białego napoju wykazują

mleko odchudza działanie przeciwrakowe (sprzężony kwas linolowy, białka serwatkowe jako bogate źródło aminokwasów siarkowych niezbędnych do syntezy glutationu, wapń i witamina D). Niestety, Polacy z roku na rok piją mniej mleka, jedzą mniej produktów mlecznych i dostarczają tylko połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń, ponadto spożywają niewystarczającą ilość witaminy D, a bez niej ten pierwiastek nie jest przyswajany. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na wapń (ok. 1000 mg dziennie), dorośli oprócz jedzenia  serów i jogurtów winni pić dziennie dwie szklanki mleka (ok. 600 mg), a uczniowie nawet cztery- pięć lub ich część zastępować napojami z mleka fermentowanego albo serami.

 

Podczas zakupów

 • Kupuj mleko z zawartością 1-2 proc. tłuszczu. Mleko nie jest dla nas głównym źródłem tłuszczu. Codziennie i tak dostarczamy go w nadmiarze. Możemy zapobiec w ten sposób różnym chorobom, np. miażdżycy.

• Nie kupuj mleka 0%. Mleko z 1-lub 2-procentową zawartością tłuszczu powinniśmy pić głównie z powodu znajdującego się tam wapnia, białka i cukru mlecznego oraz witamin A, E i D, które ułatwiają przyswajanie wapnia. Mleko z 0 proc. tłuszczu tych witamin nie ma, bo są one rozpuszczalne w tłuszczach.

• Mleko UHT (U/tra Hight Temperature) jest sterylizowane w temperaturze nie niższej niż 135°C.

Uwaga slogany

  • „Nie zawiera konserwantów” – żadne mleko ich nie ma.
  • „Bez sztucznych dodatków” – do mleka niczego się nie dodaje.
  • „Naturalne”, „z najczystszych terenów Polski”, „z okolic parku krajobrazowego” – jeśli na opakowaniu nie ma certyfikatu ekologicznego (firm Ekogwarancja, PNG, Cobico, Bioekspert,
    Biocert, Agro Bio Test)- uwaga chwytem reklamowym.
  • „Mleko, twoje zdrowie” – każde mleko jest zdrowe, a najzdrowsze to odtłuszczone, o obniżonej zawartości tłuszczu (co najmniej 1 proc. tłuszczu).
  • „Czyste”, „możesz pić je prosto z kartonu”, „bez przegotowania”, „wysoka czystość mikrobiologiczna” – mleko zawsze musi być czyste, każde można pić prosto z opakowania.

Kozie mleko? Plusy i minusy

Mleko kozie w świetle badań nie jest wcale zdrowsze od mleka krowiego. Obydwa to mleka posiadają podobną strukturę i dzieci pijące mleko kozie również zaczynały być na nie uczulone, tak jak na mleko krowie. Poza tym skład mleka koziego nie odpowiada potrzebom dziecka. Ma zbyt wiele składników mineralnych, co nadmiernie obciąża nerki, może też powodować niedobory ważnych witamin: kwasu foliowego, B6, B12 i D3. Lepiej malca karmić gotowymi mieszankami.

regularne picie mleka zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości

Naukowcy donoszą

  • Badania przeprowadzone na prawie 3 tys. kobiet wykazały, że te, które nie zaspokajały zalecanej dawki wapnia, miały o 15 proc. częściej nadwagę niż te, które piły mleko, jadły sery i jogurty. 
  •  Kobiety, które po okresie menopauzy piją dwie szklanki mleka dziennie i dodatkowo kefir lub jogurt, są mniej podatne na rozwój raka piersi. Badacze stwierdzili, że picie dużej ilości mleka, tj. powyżej 570 ml dziennie, redukuje ryzyko śmierci z powodu tego schorzenia.
  • Wyniki badań wykazały, że większe spożycie odtłuszczonych produktów mlecznych zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II u mężczyzn.

 

Plusy i minusy mleka

 

Jogurt to świetna alternatywa dla ludzi nietolerujących dużej ilości laktozy

  • Mleko  UHT posiada tyle samo wapnia co niepasteryzowane. Traci ono specyficzny smak, a poza tym witaminy z grupy B, kwas foliowy czy witaminę C, ale nie wapń, składniki te dostarczamy z innymi produktami.
  • Mleko  jest silnym alergenem. W Polsce na białko mleka krowiego jest uczulanych około 2,7% niemowląt karmionych sztucznie i u 1,8% karmionych naturalnie. DZIECIĘCE ALERGIE NA MLEKO NA OGÓŁ PRZEMIJAJĄ I NIE OGRANICZAJĄ MOŻLIWOŚCI PICIA MLEKA W DOROSŁYM ŻYCIU!!!
  • Około 15% społeczeństwa ma problemy z tolerancją laktozy- cukru zawartego w mleku. Niedobór tego enzymu rozkładającego laktozę powoduje biegunki i niestrawności. Alternatywą dla tych osób są produkty takie jak , zsiadłe mleko, jogurty, maślanki, kefiry czy mleko acydofilne.
  • Mleko prosto od krowy posiada dużo bakterii dla tego nie powinno się pic mleka prosto od niej.
  • Picie mleka podczas gorączki i zakażenia bakteryjnego nie jest wskazane z powodu tego, że mleko staje się pożywka dla drobnoustrojów. Wtedy prze dzień, dwa warto zrezygnować z tego napoju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120605130748.htm

http://www.nokaut.pl/bielizna-wyszczuplajaca/szorty-farma-cell-classic-milk-a412.html

http://bluebonnetnaturalhealingtherapy.blogspot.com/2012/03/milk-man-tortured-for-selling-raw-milk.html

http://www.womenshealthmag.com/nutrition/how-greek-is-your-greek-yogurt


  • Żanetka LEta
  • Frania

    Tak pijcie mleko, osteoporoza murowana, co za brednie, kto pisał ten artykuł? Mleko krowie jest dla cielaków, ma zupełnie inne ilości białka i tłuszczu. Pij mleko będziesz kaleką. Wystarczy spojrzeć na ulicę. Same grubasy, schorowane, z paskudną cerą i rzadkimi włosami.

  • furion

    Mleko to trucizna która zbiera swe żniwo po latach,tak donoszą niektórzy naukowcy z zachodu-strach się bać,Ja tam wolę zsiadłe i kefir,

Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl