Piekący problem

Stres, pośpiech, jedzenie byle czego i byle gdzie i nagle… Ból brzucha, pieczenie w przełyku, odbijanie, bóle w klatce piersiowej podobnie jak przy zawale . Z takimi problemami boryka się coraz większa grupa Polaków. Powodem tych problemów jest refluks.

Piekący problem

Co to jest refluks?

Choroba refluksowa przełyku to schorzenie polegające na nieprawidłowym cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku z powodu niesprawności zwieracza dolnego przełyku. Odczucie bólowe występuje z powodu kwaśnego pH, które cofa się do przełyku podrażniając błonę śluzową a w konsekwencji powodując odczucie bólu.

 

Jak temu zapobiec?

Jest kilka rad żywieniowych, aby tak nas nie „paliło”:

 

  • Spożywanie mniej obfitych, ale częstszych, regularnych posiłków.Spożywać należy 5 lub 6 posiłków. Obfite posiłki rozciągają nadmiernie ściany żołądka, co w sposób istotny wpływa na zmniejszanie napięcia dolnego zwieracza przełyku.
  • Ostatni posiłek powinien być spożywany nie później niż 3 godziny przed snem.W czasie snu, w pozycji leżącej, oczyszczenie przełyku z zarzucanej treści pokarmowej jest upośledzony. Obfity posiłek przed snem może spowodować  wystąpienie bardzo mocnego ataku refluksu, który może zbudzić chorego ze snu.
  •   Spożywanie posiłków powoli i w spokoju; staranne gryzienie i przeżuwanie pokarmu. Szybkie jedzenie powoduje połykanie powietrza wraz z posiłkiem. Powoduje to wzmożenie rozciągania ścian żołądka i spowodować wzrost ciśnienia wewnątrz jamy brzucha.
  • Unikania spożywania większych ilości soków z owoców cytrusowych (zwłaszcza z grejpfrutów i soku pomarańczowego). Wspomniane soki mogą być przyczyną zgagi lub nawet odczucia bólu w zmienionym zapalnie przełyku.
  • Unikanie spożywania większych ilości ostrych przypraw.Ostre przyprawy, zwłaszcza takie jak pieprz, ostra papryka, curry, chilli, mogą być przyczyną zgagi lub nawet odczuwania bólu z zmienionym zapalnie przełykiem.
  • Unikanie picia, zwłaszcza w większych ilościach, napojów gazowanych oraz kawy.Kawa wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co w przypadku dysfunkcji dolnego zwieracza przełyku, nasila drażniące działanie treści żółciowej podczas jej cofania się do przełyku.
  • Unikanie obfitych i bogatych w tłuszcz posiłków.Posiłki takie opóźniają opróżnianie żołądka, powodując wzrost ciśnienia wewnątrz żołądka. Ciśnienie w żołądku może przekroczyć wartość ciśnienia napięcia spoczynkowego dolnego zwieracza przełyku, co może powodować wznowienie epizodów refluksu.
  • Unikanie produktów i potraw, które zmniejszają napięcie dolnego zwieracza przełyku.Produkty takie jak: czekolada i wyroby czekoladowe, mięta pieprzowa, alkohol, kawa, mocna herbata, tłuszcz i tłuste potrawy.
  • Unikanie warzywa cebulowych (zwłaszcza surowej cebuli), szparagów i karczochów.Warzywa te wpływają na nasilanie epizodów przejściowych spontanicznych rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku, a więc i epizodów refluksu, tym samym zwiększają narażenia błony śluzowej przełyku na działanie kwasu solnego z soku żołądkowego.
  • Unikanie spożywania dużych ilości słodyczy.Zawierające dużo tłuszczu ciasta, torty i ciastka z dodatkiem kremów mogą nasilać epizody refluksu.
  • Unikanie spożywania alkoholu.Alkohol spożywany w większej ilości osłabia napięcie dolnego zwieracza przełyku, sprzyja więc występowaniu epizodów refluksu. Etanol jest także silnym stymulatorem wydzielania kwasu solnego i stwarza ryzyko dokuczliwych objawów, np. zgagi.

 

 


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl