NOWOTWORKI

Piątek i sobota to w większości domów w Polsce czas robienia zakupów. Wiosna to z kolei czas pojawiania się na półkach sklepowych i targowiskach młodych warzyw; nowalijek. Czy warto je kupować?

Nowalijki porcja zdrowia czy choroby?

Wczesne warzywa są bezwątpienia doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych, ale niestety też dużej ilości związków azotowych. Związki azotowe wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie, mogą być przyczyną powstawania nowotworów oraz powodować uczulenia.

W których warzywach znajduję się najwięcej złych substancji, a gdzie najmniej ?
Nowotworki
Najmniej:
•    Ogórek
•    Pomidor
Najwięcej:
•    Rzodkiewka
•    Zielone sałaty
•    Szpinak
•    Szczypior
•    Warzywa kapustne

Jak więc prawidłowo wybierać nowalijki?

•    Wybierajmy świeże warzywa.
•    Skórka powinna być  jędrna, bez ognisk pleśni.
•    Liście: zdrowe, bez śladów gnicia.
•    Warzywa korzeniowe nie powinny być miękkie.
•    Rzodkiewki – im mniejsze tym zdrowsze, ponieważ zawierają mniej azotanów .
•    Zielone ogórki powinny być  mocno wybarwione, rezygnujmy z tych z pomarszczoną i uszkodzoną skórką.
•    Zielona sałata powinna mieć mocno skupione wokół głąba liście.
•    Liście zewnętrzne powinny być ciemnozielone, środkowe jasne, a te najbliżej głąba -lekko cytrynowe.
•    Przechowujmy sałatę nie dłużej niż dwa dni w „warzywnej szufladzie” lodówki.
•    Kalarepę i rzodkiewki kupujmy razem z liśćmi, bo świadczą o jej świeżości.
•    Obierajmy warzywa ze skóry. Marchewkę należy umyć, oskrobać i odciąć jej górny koniec. Z młodej lepiej nie wyciskać soku, gdyż może zawierać sporo szkodliwych substancji.
•    Z kapusty trzeba odrzucić zewnętrzne liście i wyciąć głąb, ponieważ właśnie tam zbiera się najwięcej trujących azotanów.
•    Kalafiory i brokuły należy dokładnie opłukać.
•    Rzodkiewki trzeba kilkakrotnie opłukać i trzymać je w zimnej wodzie w lodówce.
•    Z młodego koperku trzeba zerwać tylko piórka, a odrzucić grube łodyżki, bo zawierają duże ilości azotanów i środków ochrony roślin.
•    Nie zaleca się przechowywania warzyw w zamkniętych woreczkach foliowych, gdyż obecne w nich azotany szybciej przekształcą się w szkodliwe azotyny.

Życzę udanych i zdrowych zakupów


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl