Moje ulubione zupy na jesień…

Moi Pacjenci bardzo często pytają mnie, czy warto jeść zupy. Zawsze polecam im jedzenia zup, ponieważ są one daniami rozgrzewającymi,  stanową doskonałe rozwiązanie dla osób nie lubiących warzyw. To ważne szczególnie dla dzieci. Krótko gotowana zupa   jarzynowa, krem z brokułów czy cebulowa posili nasz  organizm o  wiele niezbędnych witamin i minerałów, a także wody i błonnika. Jednak podczas gotowania dochodzi do strat kwasu foliowego czy witaminy C, ale  dużo ważnych składników, np. żelazo, witaminy E, A, pozostaje w wywarze. Najzdrowsze i najbardziej dietetyczne są zupy z surowych warzyw – polski chłodnik, hiszpańskie gazpacho, bułgarski tarator.

W kuchni staram  się zmniejszać kaloryczność zup stosując się do paru zasad. Gęstą zupę krem robię  z brokułów, pora, cebuli, cukinii, kalafiora. Zaciągam zupę jogurtem a nie śmietaną, nie gotuję jej na tłustym mięsie, tylko na  łyżce masła lub oliwy . Taka zupa będzie nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna ( jedna porcja dostarcza średnio tylko 150 kcal). Serwuję je na  ciepło,  aby zaspokoić „pierwszy głód”, co spowoduje, że zjadam  mniejszy  obiad. Jem  powoli ciepłą zupę po to aby mózg szybciej dostawał  sygnał o pełnym żołądku.

Polecam kilka moich pewników, które zawsze smakują i są łatwe w przyrządzaniu, a na tę porę roku pasują idealnie:

KREM Z CUKINII I KALAREPY 
SKŁADNIKI:
  • 2 nieduże cukinie,
  • kalarepa,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula cukrowa,
  • ząbek czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki śmietany 12 % tł.,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Kalarepę obrać i pokroić na kawałki, cukinię pokroić na kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w plasterki, cebulę w kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z litrem wody i gotować do miękkości warzyw. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy pod koniec gotowania. Zupę zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i śmietaną. Posypać pokrojonym drobno koperkiem.

ZUPA MARCHWIOWO – MORELOWA
SKŁADNIKI:ZUPA MARCHWIOWO - MORELOWA
  • 0,5 kg młodych marchewek,
  • 7 suszonych moreli,
  • 2 młode cebulki,
  • 2 małe papryczki chilli,
  • 1 młoda pietruszka,
  • 1 mały seler (młody),
  • bulion warzywny ,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka curry,
  • po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • odrobina soli,
  • 100 g śmietany 12% tł.,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka posiekanego lubczyku.

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Do garnka wlać 1,5 l bulionu, dodać podsmażone warzywa, pokrojone morele. Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.  Zupę przyprawić curry, startym imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem, solą i cukrem.  Zupę miksować aż do konsystencji kremu.

ZUPA DYNIOWA Z IMBIREM I POMARAŃCZĄ 
SKŁADNIKI:
  • 500 g dyni (polecam hokkaido), zważonej ze skórą
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  •  szczypta imbiru w proszku
  •  1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • bulion jarzynowy lub woda
  • 70 g serka Philadelphia light lub Bieluch light
  •  świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:

  • 4 łyżki płatków migdałów

 

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać (dyni hokkaido nie trzeba obierać), pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

 

 

 

 

 

 

ZDJĘCIA POCHODZĄ Z :

http://www.edziecko.pl/jedzenie/56,79378,12551656,Polecamy,,11.html

http://www.bistromama.pl/2012/07/zupa-krem-z-cukinii.html

http://alekksandra.blogspot.com/2013/09/krem-dyniowy-z-pomarancza-i-imbirem.html


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl