Leśnie mięso …

Grzyby są niezwykle ważnym elementem kuchni polskiej. Dodajemy je do zup, sosów, dań mięsnych czy jarskich. Ciągle jednak panuje przekonanie, że grzyby są ciężkostrawne, mało odżywcze, czy wręcz  niebezpieczne. Ale czy to prawda?

Grzyby powinno się podawać w postaci  ugotowanej  lub pieczonej – w zupie, uszkach, z dodatkiem  śmietany. Najlepsze są  świeże, zdrowe i przede wszystkim te jadalne. Odpowiednio przyrządzone nie spowodują  kłopotów z wątrobą, żołądkiem czy trawieniem; żadnych dolegliwości.leśne mięso...

Świeże grzyby zawierają 80-90 proc. wody, zawierają białka oraz  aminokwasy, w tym także egzogenne (które musimy dostarczyć z pożywienia), głównie lecytynę i metioninę. Występuje w nich również błonnik pokarmowy, który nie jest trawiony przez człowieka (obecny jest w nóżce). Mitem jest fakt, że grzyby nie dostarczają składników mineralnych czy witamin. W grzybach możemy znaleźć witaminy: A, B1, B2, D, PP. Kurki  wyróżniają się największą zawartością witaminy B1 (na podobnym poziomie jak  drożdże piekarskie). Zawartość witaminy PP jest porównywalna do wątroby czy drożdży. Borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D. Oprócz witamin znajdziemy także składniki mineralne takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, sód, miedź, cynk, jod, mangan i fluor. Minerały znajdziemy w większej ilości  w trzonach niż w kapeluszach. Oprócz tych wszystkich zalet grzybów musimy wspomnieć o olejkach eterycznych czy kwasach organicznych nadających grzybom ich wspaniałego smaku i aromatu. Dlatego warto poszukać przepisów i poeksperymentować z grzybami, będzie nam się to opłacać…

 

Podczas zakupów…

  • Wybierając pieczarki zwróć uwagę na to, czy są jędrne, soczyste, mają niezawilgocone, pozbawione plam kapelusze. Można je przechowywać w papierowej torebce w lodówce do 3 dni, nadają się również do zamrażania i suszenia.
  • Starajmy się jeść grzyby świeże albo suszone. Zrezygnujmy z tych marynowanych czy w puszkach – zawierają one dodatkowe substancje takie jak olej , ocet czy konserwanty.leśne mięso...
  • Kupując boczniaki, zwróć uwagę, czy są jędrne, zwarte, a nie rozmiękle i pokruszone. Można ja przysadzić tak jak mięso w panierce i smażone. Będą smakować tak samo jak mięso. Duszone i pieczone nadają się idealnie do dań mięsnych, potraw z ryżem i makaronem oraz sałatek.
  • Grzyby leśne kupuj od osób posiadających atest nadawany przez klasyfikatora, bądź u grzybiarza, który posiada uprawnienia nadane przez wojewódzka stacje sanitarno-epidemiologiczną. Kupowanie grzybów na poboczu może się skończyć poważnymi problemami zdrowotnymi.
  • Kupuj  mniejsze podgrzybki i borowiki, najprawdopodobniej będą one  mniej robaczywe, bardziej jędrne i smaczniejsze. Nie kupuj kurek  zwiędniętych czy z brunatnymi plamami, najlepsze są jasne, twarde i niezbyt duże.
  • Nie zaopatruj się w grzyby suszone w postaci mieszanki grzybowej .
  • W grzybiarskim świecie największym rarytasem są trufle.. Kilogram kosztuje nawet do 3600 zł! W Polsce można  kupić truflowe pesto i oliwę aromatyzowaną truflami w dobrej cenie.
  • Grzyby w naszych rynku  nie pochodzą wyłącznie z Polski. Sprowadza się je z całego świata: Rosji, Chile, krajów bałkańskich, Estonii, Łotwy, Litwy, krajów skandynawskich, a nawet z Australii.
  • Suszone grzyby mogą być konserwowane związkami siarki więc przed gotowaniem starannie je umyj!

 

Sałatka z kurkami, grillowaną papryką i awokado

Składniki:

• 2 garście kurek (świeżych lub mrożonych)
• 1 żółta papryka
• 1 łyżka oliwy
• 1/2  łyżki masła
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 2 garście rukoli
• 1 awokado
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• kilka wiórków sera Parmezan lub Pecorino

Sos balsamiczny :

  • oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • ocet balsamiczny- łyżeczka
  • miód – 1/2 łyżeczki
  • musztarda – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kurki oczyścić i szybko umyć pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Większe grzyby pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Przygotować  porcję sos balsamiczny . Rozgrzać patelnię grillową, paprykę pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Posypać solą i wysmarować oliwą. Ułożyć na patelni, przykryć folią aluminiową i grillować z każdej strony przez 2 – 3 minuty, aż skórka będzie będzie lekko brązowa, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Paprykę można też usmażyć na zwykłej patelni lub też włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku. W międzyczasie dobrze rozgrzać patelnię teflonową, wlać oliwę, dodać kurki, posolić i smażyć przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie smażenia dodać masło. Odstawić z ognia, posypać koperkiem i doprawić pieprzem Na talerzach rozłożyć rukolę, oprószyć solą i posypać pieprzem. Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ i pokroić na kawałki. Na rukoli ułożyć kurki, paprykę oraz awokado. Posypać wiórkami parmezanu i polać sosem balsamicznym. Podawać z pieczywem.

Zupa krem grzybowa

Składniki:

• 40 g grzybów suszonych i 200 g grzybów świerzych (samych borowików lub z dodatkiem podgrzybków)
• około 1/2 litra wody lub bulionu z jarzyn
• 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
• 1/2 cebuli, drobno posiekanej
• 1/2 szklanki listków bazylii
• 2 czubate łyżki sera mascarpone light
• oliwa z oliwek extra vergine o aromacie trufli (do skropienia)

• sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia. Grzyby umyć, osuszyć, pokroić . Wyłowić namoczone grzyby z wywaru (wywar zachować) i osuszyć na papierowym ręczniku. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę. Włożyć namoczone i mrożone grzyby, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać wodę lub bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut. Zupę zmiksować razem z serem mascarpone, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednio gęsty krem. Zagotować. Jeśli zupę będziemy podawać później, gorącą wlać do słoika i od razu zamknąć. Po ostudzeniu wstawić do lodówki, gdzie można ją przechowywać przez 3 dni.

Makaron z dynią i grzybami

Składniki:

• 100 g świeżych grzybów (np. borowików, pieczarek, kurek)
• 250 g dyni zważonej ze skórą
• 2 – 4 (w zależności od wielkości) gniazdka tagliatelle
• 1/2 łyżki masła
• 1/2 łyżki oliwy
• 1/2 małej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki 12% tł.
• 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
• 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry (najłatwiej obkroić ją nożem). Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie.  Na większej patelni, na maśle i oliwie podsmażyć cebulkę (około 2 minuty) na umiarkowanym ogniu, pod koniec dodając rozgnieciony lub starty czosnek. Dodać dynię, posolić i smażyć przez około 7 – 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka. Może się delikatnie zrumienić, doda to smaku potrawie. Gdyby dynia za bardzo już przywierała do dna, można dodawać po łyżce wodę z gotującego się makaronu i w ten sposób gotować dynię do miękkości w małej ilości płynu. Dodać grzyby, tymianek i smażyć dalej przez około 3 minuty. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować przez około minutę aż sos zgęstnieje. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, można podlewać go wodą z gotującego się makaronu, przykryć patelnię pokrywą i dalej gotować aż dynia będzie miękka. Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, skropić oliwą i wymieszać. Na patelnię z sosem włożyć makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://wiadomosci.wp.pl/gid,12667380,gpage,18,img,12667445,kat,355,title,Lesne-przysmaki,galeria.html?ticaid=11140c

http://www.pl.all.biz/grzyby-suszone-bgg1056948

http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/porady/grzyby-suszone/5794845

http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,przepis-na-salatke-salatka-z-papryka

http://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/807388/lowfat-creamy-soup-recipes

http://www.clementinecuisine.net/penne-au-potiron-roquette-et-champignons/?lang=en

 


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl