Fioletowa grusza

Coraz częściej w sklepach możemy kupić bakłażana (inna nazwa to oberżyna). Dziwnie wyglądająca fioletowa gruszka nie cieszy się dużym uznaniem w naszych kuchniach, a szkoda.

Bakłażan pochodzi z Indii, trafił do Europy dzięki Maurom. Podobnie jak ziemniaki czy pomidory Europejczycy używali oberżyny jako warzywa ozdobnego, ale w kwestii jedzenia cieszył się złą sławą. Uważano, iż powoduje gorączkę oraz epilepsję, a w rejonie morza śródziemnego nazywano go „szalonym jabłkiem”, gdyż sądzono, że spożycie bakłażana powoduje szaleństwo. Na większą skale do celów konsumpcyjnych zaczęto go uprawiać we Włoszech. Bakłażan na tereny polskie trafił w XV wieku, ale zaczęto go jeść dopiero w XIX wieku, podobnie jak w Europie służył jako ozdoba.  Tak naprawdę bakłażan z punktu czysto botanicznego nie jest warzywem ale owocem, dokładnie –jagodą. Jego najbliższymi kuzynami są między innymi ziemniak, papryka, pomidor czy tytoń. Dzięki rozwojowi technologicznemu bardzo wiele odmian bakłażana, występujących w wielu odcieniach barw, począwszy od żółtej, poprzez pomarańczową, zieloną, a na marmurkowej kończąc.

Dla zdrowia
Bakłażan ma sporo zalet zdrowotnych. Świeży owoc zawiera około 90% wody, mało białka, tłuszczu i tylko 2% cukrów. Jest dobrym składników mineralnych takich jak : potas, fosfor, żelazo, czy wapń. Oprócz witamin zawiera sporo witamin  A, C i witamin z grupy B. Jest też bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego ma o 50% więcej niż jabłka lub brzoskwinie. Bakłażan świetnie wspomaga trawienie tłustych mięs  dzięki zawartym w nim substancjom. Ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Pomimo małej zawartości kalorii, oberżyna jest ciężkostrawnym owocem. Zatem osoby z kłopotami układu pokarmowego muszą uważać na ilość spożywanych bakłażanów.

W kuchni

Warto pamiętać, że bakłażan sam w sobie nie jest szczególnie aromatyczny. Dlatego warto go łączyć z takimi produktami jak: suszone pomidory, cukinia, czy papryka. Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Oberżyna idealnie nadaje się na grilla, zarówno jako przystawka lub dodatek, jak i danie główne. Bardzo popularnymi daniami z  bakłażanów są: gulasz prowansalski ratatouille czy grecką zapiekankę, zwaną moussaka. Można je także zapiekać i faszerować. Z ugotowanych sporządza się natomiast doskonałe pasty i dipy, tak bardzo popularne w kuchni arabskiej.
Ze względu na dość goryczkowy smak bakłażana warto go przed dodaniem do dania pokroić w cienkie plastry lub kostkę a następnie mocno posolić i zostawić na 10-15 minut aby, puścił soki. Po tym czasie dokładnie spłukać sól, dzięki temu w daniu nie będziemy mieć gorzkiego smaku a sam bakłażan szybciej zmięknie.  W przypadku smażenia bakłażanów trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy – ponieważ lubią one pić olej, należy wcześniej nasmarować je oliwą i smażyć na suchej patelni. W przeciwnym razie wciągną tyle tłuszczu, ile uprzednio rozgrzaliśmy na patelni. Przygotowując w ten sposób bakłażana, sprawimy, że nasza potrawa z dodatkiem oberżyny będzie lżejsza.

Dla zainteresowanych przesyłam przepisy z bakłażanem

 

Smacznego :)

 

Makaron z bakłażanem 

 

 Do tego dania polecam użyć makaronu w kształcie dużych muszki, do których będzie można nałożyć farsz.

Składniki:

  • 12 dużych muszli
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzeszków pinii lub innych
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki chili lub 1 łyżeczka oliwy o smaku chili
  • sól, pieprz
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ser kozi lub inny owczy lub biały chudy

Sposób przyrządzania:
Cebulkę i czosnek drobno pokroić, posypać solą i podsmażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy. Doprawić pierzem, zdjąć z patelni. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy i podsmażyć pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i chili. Muszelki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na suchej patelni zrumienić orzeszki pinii i wymieszać je z cebulką, czosnkiem i bakłażanem. Farszem wypełnić muszelki. Posypać je serkiem kozim i udekorować pomidorkami. Jeśli muszelki wystygły można je podgrzać, np. w mikrofalówce lub na patelni z przykrywką, ewentualnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Polać pozostałą oliwą.

Bakłażan faszerowany mięsem

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g mielonego mięsa (użyłam cielęciny, ale może być też chuda wołowina)*
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe surowe jajko
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej
  • po szczypcie mielonego cynamonu i kardamonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 

 

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kratkę, nie przecinając skórki. Bakłażany oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia przez 30 minut. Do miski włożyć mięso, natkę pietruszki, jajko, 1 łyżkę bułki tartej, cynamon i kardamon. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć bakłażany z piekarnika i lekko ostudzić. Nie wyłączać piekarnika. Łyżeczką wybrać nasiona i wyrzucić. Wybrać miąższ, pozostawiając minimalną (około 3 – 5 milimetrową) warstwę miąższu. Miąższ posiekać i wymieszać go ze składnikami w misce. Nadzieniem wypełnić skórki bakłażanów, posypać pozostałą bułką tartą i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie włączyć funkcję grilla w piekarniku i piec jeszcze przez 10 minut aż wierzch się zarumieni. Zaraz podawać skrapiając pozostałą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

 

 

 

 

 

 

zdjęcia pochodzą z :

http://www.myrecipes.com/recipe/greek-style-stuffed-eggplant-10000000459517/

http://www.bonappetit.com/ideas/eggplant-recipes/search

http://food52.com/blog/search_tag/zester%20daily

 


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl