Co warto wiedzieć o czekoladzie

Pyszna, płynna i słodka czekolada. Kto jej nie lubi? Czekolada przybyła do Europy z Ameryki Południowej. Czekolada przez setki lat w kulturze azteckiej  była traktowana jako panaceum  na wszelkie choroby. To właśnie Aztekowie odkryli, że ziarno kakaowe ma silne właściwości pobudzające. Uważali, że pomocne jest w zaburzeniach trawiennych, gorączce, a także wpływa na oczyszczanie krwi. Ponadto było środkiem na bóle głowy, a nawet miało łagodzić bóle porodowe. Czekolada uznawana była i jest za skuteczny afrodyzjak. Krzysztof Kolumb był pierwszym Europejczykiem, który spróbował kakao. Ziarna kakao przywiezione przez niego nie  od razu zyskały uznanie w Europie. Napój z ziaren zdobył popularność na hiszpańskim dworze. W XVIII wieku przemysł związany z czekoladą rozwijał w różnych krajach europejskich. Szwajcaria wyróżniała się szczególnie na mapie państw opanowanych przez drogi napój i do dziś dnia  jest jednym z  największych producentów czekolady na świecie. Szwajcarski cukiernik Rudolf Lindt w 1879 roku, skonstruował urządzenie, które  mieszało składniki czekolady, tak aby zniknął cierpki smak, a masa nabrała aksamitnej konsystencji i mogła rozpływać się w ustach. Henry Nestlé miał swój udział w powstaniu czekolady mlecznej dodając do gorzkiej masy kakaowej mleko skondensowane. Włosi wprowadzili do słodkiego przysmaku rodzynki, orzechy i migdały, jako dodatki. Pierwszą bombonierkę stworzyła firma Cadbury w 1866 roku.

Czekolada bardzo dobrze działa przeciwstresowo

 

Walory smakowe czekolady nie są jedynymi zaletami tej pysznej tabliczki. Składniki mineralne zawarte w niej (przede wszystkim w czekoladzie gorzkiej) oraz  biochemicznie substancje czynne takie jak teobromina, flawonoidy, kofeina i fenylotylamina są atutami czekolady jako produktu zdrowego . Dzięki fenylotylamine wzrasta w  mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina łagodzi skutki  depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego, np. schizofrenię. Endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Duże ilości magnezu, zwłaszcza w czekoladzie gorzkiej, usprawniają funkcjonowanie mięśni oraz ułatwią  wchłanianie wapnia. Podobnie jak serotonina, magnez przeciwdziała stresowi. Uwaga, nadmierne konsumowanie czekolady może powodować problemy z masą ciała, ponadto osoby chorujące  na choroby układu krążenia powinny unikać czekolady mlecznej i białej. Zawierają one, pochodzące z tłuszczu mlecznego, nasycone kwasy tłuszczowe, które niekorzystnie wpływają na kondycję naczyń krwionośnych. Na szczęście czekolada gorzka ma niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych , które nie podnoszą  poziomu cholesterolu we krwi. Osoby chorujące  na cukrzycę powinny ograniczyć spożywanie czekolady. Czekolada jest też silną substancją  uczulającą . Alergenem bywa kakao, mleko, pszenica oraz orzechy zawarte w tabliczce czekolady. Czekolada mleczna nie jest wskazana dla osób nietolerujących słodkiego mleka. Czekolada jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy

 

Rodzaje czekolad

Prawdziwa czekolada to wyrób cukierniczy przygotowywany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masła kakaowego) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego (cukier) i innych dodatków. Wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje czekolady:

 

  • Czekolada gorzka –w której skład wchodzi: miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy  oraz cukier, czasami z niewielką domieszką wanilii i/lub innego aromatu. Ten rodzaj czekolady jest bardzo zdrowy ponieważ  zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej, która posiada bardzo dużo przeciwutleniaczy. Spotykane są również czekolady o zawartości 95% miazgi. Czekolada gorzka to numer jeden wśród czekolad  ze względu na dużą zawartość masy kakaowej i niską zawartość cukru. Im więcej w składzie miazgi, a mniej cukru tym lepiej.
  • Czekolada deserowa – w której skład wchodzi: od 30% – do 70% miazgi kakaowej, oraz tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki.
  • Czekolada mleczna – w której skład wchodzi: nie więcej niż 50% miazgi kakaowej, niestety  większość czekolad na półkach sklepowych zawiera tylko 20%, za to dużą ilość mleka w proszku, które jest bardzo kaloryczne i zawiera duże ilości tłuszczy nasyconych. Zawartość cukru sięga w nich aż 50%, przez co są bardzo słodkie. Dzięki mleku w proszku ma łagodny i delikatny smak. W wielu czekoladach zamiast tłuszczu kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny aby zmniejszyć koszty produkcji. Coraz częściej nasi rodacy sięgają po czekolady mleczne z dodatkami, niestety głównie te z nadzieniem. Takie „czekolady” to bomby cukrowe, które potrafią zawierać cukier nawet w 4 postaciach oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. Dlatego jeżeli chcemy zjeść czekoladę mleczną wybierajmy tą, która zawiera najwięcej miazgi kakaowej oraz tą z orzechami czy bakaliami. Nadziewane lepiej sobie odpuśćmy.
  • Czekolada biała – w jej skład wchodzi: tłuszcz kakaowy (czasami nawet go nie ma bo jest zastąpiony utwardzonym olejem roślinnym), cukier  i mleka (czasami śmietanki) oraz dodatek wanilii. W najlepszych białych czekoladach jest tylko do 33% tłuszczu kakaowego. Jednak ten nie ma podstawowego składnika aby mieć miano czekolady czyli miazgi kakaowejd dlatego NIE jest zalecany przez dietetyków do konsumowania.

 

Chleb czekoladowyChleb czekoladowy

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant)
  • 4 i 1/2 filiżanki mąki po pół pszennej białej  oraz żytniej
  • 1/2 filiżanki cukru trzcinowego
  • 1/3 filiżanki kakao
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 filiżanka drobno posiekanej ciemnej czekolady
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

 

 

Sposób przygotowania:

Do dużego kubka skruszam drożdże, dodaję 1/3 filiżanki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiewam do miski i mieszam z cukrem, kakao i solą. Do kubka z drożdżami dolewam 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelewam do miski z mąką i mieszam, dodając chipsy lub czekoladę. Z ciasta formuję kulę, wykładam na podsypany mąką blat i wyrabiam przez 10 – 15 minut. Przekładam ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykrywam przeźroczystą folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Uderzam pięścią w ciasto, wykładam na podsypany mąką blat, dzielę na 2 części, rozwałkowuję i formuję 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Układam odwrócone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania smaruję bochenki jajkiem. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni i piekę chleb przez 10 minut. Później obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 20 minut. Wyjmuję z piekarnika, przykrywam ściereczką i czekam aż całkowicie ostygnie.

 

Mus podwójnie czekoladowy z malinami Mus podwójnie czekoladowy z malinami

Składniki:

  • 250 g ciemnej czekolady, połamanej
  •  210 ml płynnej śmietanki 18 %
  • 1/2 łyżki żelatyny w proszku
  •  1 łyżka wody
  • 37 g niesolonego masła, pokrojonego
  • 2 jajka, oddzielone żółtka od białek
  • 27 g drobnego cukru
  • Maliny

Sposób przygotowania:

W rondelku umieścić 150 g czekolady i 80 ml śmietanki, na małym ogniu roztopić czekoladę i wymieszać na gładką masę ze śmietanką. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę wymieszać z wodą, odstawić na 1 – 2 minuty. Pozostałą czekoladę wraz z masłem roztopić na małym ogniu, wymieszać na gładką masę. Odstawić z ognia i rozpuścić w niej żelatynę. Przelać do miski i stopniowo dodając żółtka, ubijać aż składniki się połączą. Pozostałą śmietankę ubijać aż zaczną tworzyć się pęcherze powietrza. Podłużną, małą formę o długości 15 cm posmarować cienko masłem i wyłożyć przeźroczystą folią lub papierem do pieczenia. Ubić białka na sztywną i błyszczącą pianę, w połowie ubijania dodawać stopniowo cukier. Delikatnie wymieszać białka z mieszaniną czekolady, masła i żelatyny. Wymieszać z ubitą śmietanką i wylać do przygotowanej formy. Na całą powierzchnię musu równomiernie rozprowadzić czekoladę wymieszaną ze śmietanką, odłożoną z początku przepisu (można wyłożyć łyżeczką). Czekolada zanurzy się w musie. Schładzać przez minimum 2 godziny.

Powidła śliwkowe z czekoladąPowidła śliwkowe z czekoladą

Składniki:

  • 2 kg śliwek (np. węgierek)
  •  3/4 kg cukru (można dać mniej)
  • 200 – 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%

Sposób przygotowania:

Śliwki opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Miąższ zmielić w maszynce do mięsa. Włożyć na dużą patelnię żeliwną lub do płaskiego garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając aby śliwki nie przypaliły się. Masa powinna być ciemna i gęsta (w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia).

Dodać cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wydłużyć dodatkowo czas smażenia, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję powideł
Gdy masa będzie już ciemna i gęsta dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i zagotować. Nałożyć do słoiczków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia pochodzą z :

http://www.charterfitness.com/fitness-blog/sweet-healthy-why-chocolate-does-a-body-good/

http://portaldochocolate.webnode.com/wallpapers/

https://goodneighborscandleco.com/?product=hot-chocolate-mini-soy-candles-set-of-two-two-ounce-votive-size-cup-with-saucer-fun-party-favor

http://www.petsgolucky.com/my-dog-looks-sad-may-i-feed-him-chocolate#axzz2QFhjbiTR

http://www.nesting-project.com/2010/08/chocolate-fridays-bread.html

http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/07/Tort-czekoladowy-z-malinami.html

http://beta.blogimam.pl/wpisy/powid%C5%82-%C5%9Bliwkowe-z-czekolad%C4%85-i-do-us%C5%82yszenia-jesieni%C4%85


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl