9 zasad kupowania produktów na świąteczny stół.

Biała kiełbasa w cenie 4 złote za kilogram czy jajka za 30 groszy za sztukę.

Czy faktyczne warto kupować takie produkty na święta?

Jaja są kopalnią zdrowia

 

Święta Wielkiej Nocy coraz bliżej, ale szał zakupowy już trwa. Podczas zakupów warto pamiętać o kilku prostych zasadach:

• Kupując chrzan w słoiczkach sprawdź skład i kaloryczność na opakowaniu.

• Czy chrzan powinien się składać z: oleju, octu, cukru, mleka w proszku, proszku jajecznego, soli, regulatora kwasowości, środków       zagęszczających, przeciwutleniaczy i konserwantów? Czy to w ogóle jeszcze chrzan?
• Sosy chrzanowe to bomby kaloryczne, ponadto są drogie.
• Kupując białą kiełbasę nie sugerujmy się ceną, najniższa nie oznacza, że to jeszcze kiełbasa. Cena kiełbasy powinna wynosić około 20 złotych i składać się z mięsa na pierwszym miejscu, nie zaś preparatu sojowego czy tłuszczu.
• Jeżeli po ugotowaniu biała kiełbasa nie będzie szara tylko różowawa, to znaczy, iż zawiera bardzo dużo konserwantów i ulepszaczy.
• Żurek w proszku to nie żurek!!!
• Kupując żurek pamiętajmy o podstawowej rzeczy, aby kupować ten w szklanej butelce, a nie w plastikowej, ponieważ kwas z żurku reaguje z plastikiem!
• Dobry żurek składa się z: mąki żytniej, wody, czosnku, otrębów pszennych.
• Warto kupować jajka z oznaczeniem numerem 0 lub 1, ponieważ są zdrowsze i smaczniejsze. Informacja, że jest pozbawione GMO jest warta tyle, co nic; jajka tego rodzaju mają przeważnie oznaczenie numer 3 czyli to najgorsze zarówno jeżeli chodzi o wartości odżywcze jak i sposób hodowania kur.

Mam nadzieje, że te informacje przydadzą się Wam podczas zakupów świątecznych.
Życzę Wam smacznego jajka! :)

 

 

 

 

 

 


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl