10 WSKAZÓWEK NA OGRANICZNIE ODPADÓW ŻYWIENIOWYCH

W Polsce z roku na rok zwiększa się ilość produkowanych śmieci, zarówno tych organicznych i nieorganicznych. Zatem jak je ograniczyć?

  • Nie kupuj zbyt dużo w ciągu tygodnia– robienie zakupów każdego dnia bywa czynnością stresującą i czasochłonną, która ponadto powoduje większe zużycie paliwa. Tym bardziej, że wcale nie ma takiej potrzeby. Rób zakupy co drugi dzień lub raz w tygodniu. Dzięki temu przestaniesz kupować zbędne produkty, zaoszczędzisz pieniądze i automatycznie zaczniesz wykorzystywać resztki jedzenia.
  • Przed pójściem do sklepu zrób listę zakupów- kiedy jesteś w supermarkecie, pewnie już nie pamiętasz, co masz w lodówce i spiżarni. Połóż w kuchni notatnik, w którym domownicy będą zapisywać kończące się lub brakujące produkty. Przyda się podczas sporządzania listy zakupów.
  •  Kupuj produkty, które wykorzystujesz- staraj się unikać zbyt wielu ofert łączonych. W dłuższej perspektywie znudzi Ci się jedzenie tych samych produktów.
  •  Po powrocie do domu rozpakuj żywność– po zrobieniu zakupów wyjmij owoce i warzywa z opakowaniach i umieść je w papierowych torbach lub niecałkiem hermetycznych pojemnikach (można zrobić dziurki w opakowaniach). To zapobiegnie skraplaniu się pary wodnej, która może przyczyniać się do gnicia żywności lub powstawania pleśni.
  •  Używaj przezroczystych opakowań– umieść resztki przygotowanych potraw w przezroczystych słoikach i plastikowych garnuszkach, a następnie poukładaj je tak, żeby każdy z domowników mógł zobaczyć, co jest w środku. Dzięki temu możesz zrobić szybki przegląd lodówki, zawsze gdy do niej zaglądasz. Innym sposobem są duże, czytelne etykietki.
  •  Serwuj jedzenie w miskach– nakładanie na talerz zbyt dużych porcji powoduje powstawanie niepotrzebnych odpadków. Serwuj dania w miskach, a na talerz nałóż tylko tyle, ile jesteś w stanie zjeść. Dzięki temu wszystkie „czyste” resztki będzie można wykorzystać następnego dnia.
  •  Odpowiednie umiejscowienie – pamiętaj, aby najstarsze produkty umieścić w przedniej części lodówki. Dzięki temu zużyjesz je w odpowiedniej kolejności. Ponadto staraj się unikać zbyt wielu opakowań, torebek i pudełek naraz.
  •  Polegaj na węchu–  na opakowaniu znajduje się informacje „należy spożyć przed” lub termin przydatności do spożycia. Produkt może nadawać się do spożycia nieco dłużej, jednak nie może być dopuszczony do sprzedaży po tej dacie. Termin przydatności do spożycia jest nieco bardziej rygorystycznym oznaczeniem, ponieważ stosuje się go w odniesieniu do świeżych produktów, np. ryb, mięsa czy produktów mlecznych. Jedzenie może równie dobrze popsuć się przed wskazaną datą ważności na opakowaniu. Dzieje się tak przeważnie z powodu nieprawidłowego przechowywania.
  •  Nowe posiłki z resztek– jeżeli chcesz efektywnie wykorzystywać resztki jedzenia, możesz wzbogacić ich smak i dodać kilka nowych składników. Wykorzystywanie resztek daje również bezpośrednie korzyści, jeżeli chodzi o czas przygotowywania.
  •  Wykorzystaj całe opakowanie– z powodu niewłaściwego  przechowywania może się  nie zużyć do 25% żywności. Na przykład przy zakupie ketchupu lub majonezu, lepiej wybierajmy pojemniki szklane lub puszki, a nie wyciskane tuby. Przed zakupem nowej butelki bądź nowego słoika zużyj całą zawartość poprzedniego. Wlej trochę płynu(np. wody) do pojemnika i energicznie nim potrząśnij aby wszystko dokładnie wymieszać. Dzięki temu z łatwością wydostaniesz resztki produktu i wszystko wykorzystasz.

 


Partnerzy
Poradnia Dietetyczna na Facebook
Umów wizytę
Szymon Chrzanowski - ZnanyLekarz.pl